KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Egina letovanje – Grčka 4 U
egina letovanje

Egina letovanje – Grčka 4 U

Naziv Egina verovatno je izveden od grčkog imena ličnosti iz grčke mitologije, Eakusa (poznatije kao Eak), mitološkog kralja drevne Egine. Smeštena u blizini Atine (četrdesetak kilometara vazdušno), u središnjem delu Saronskog zaliva, koji se po njoj zove i Eginski zaliv.

Ovaj zaliv je veoma važan za Grčku. Ostrvo ima blago razuđenu obalu, sa brojnim malim zalivima i skrivenim plažama.

Egina je brdovita, ali je njeno zemljište vulkanskog porekla i veoma plodno, pa je stoga dobro obrađeno i gusto naseljeno.

Osim prelepih plaža, na njemu postoji i mnogo ostataka iz drevnih vremena, a najpoznatiji je Hram boginje Afeje.

Spori ritam ribarskih mesta i divna priroda sigurno pružaju pravi odmor za duh i telo.

Plaže na ostrvu

Zaista nije teško naći lepo mesto za kupanje na Egina ostrvu, jer postoji veliki broj različitih i veoma dobro organizovanih plaža sa baroviam i kafićima koji nude pored osveženja ležaljke i suncobrane na korišćenje. Takođe, tu je i nekolicina pustih plaža, gde možete plivati u kristalno čistoj i prozirnoj vodi daleko ka pučini.

Pripremite i masku za ronjenje, jer će vas ovdašnje stene i podvodni svet sigurno zadiviti. Zbog blage klime i temperatura vode na Egini možete plivati i uživati u morskim radostima čak 8 meseci godišnje. Ipak, organizovane plaže su otvorene od kraja maja do kraja septembra.

Plaža Souvala

 

Plaža Souvala je peščano-šljunkovita plaža i važi za jednu od najlepših na ostrvu.

Poznata je po svojim terapeutskim izvorima hladne i tople vode.

Nalazi se u blizini istoimenog sela, severoistočno od glavnog grada ostrva.

Plaža Maraton

Maraton je peščana plaža, dobro organizovana i uređena sa ležaljkama i suncobranima.

Ovo je savršeno mesto za odmor i uživanje u sunčanju i kupanju, a za one koji su više avanturističkog duha tu je oprema za ronjenje koju možete iznajmiti i zaista uživati u ovom sportu.

Plaža Agia Marina

Plaža Agia Marina je jedna od retkih peščanih plaža na Egini, koja se nalazi u istoimenom letovalištu. Voda mora je ovde jasna i kristalno čista, kao što je i na svim grčkim ostrvima. Vodeni sportovi, kao što su vožnja kanua, kao i parasejling su dostupni na Agia Marini.

Plaža Perdika

Plaža Perdika je prilično mala, a smeštena je u istoimenom živopisnom ribarskom mestu, južno od grada Egine. Ima divan pogled na ostrvo Moni i Peloponez. Na plaži je mešavina stena i peska, a čista kristalna voda mora samo doprinosi lepoti ovog predela.

Sveto ostrvo

Verovali ili ne, nekada je na Egini postojalo preko tri stotine crkava. U onim najstarijim se i danas mogu videti dobro očuvane freske iz srednjeg veka, kada je celo područje pripadalo Vizantijskom carstvu. Među spomenicima iz doba antike izdvajaju se hram i svetilište posvećeni Zevsovoj kćeri, boginji Afeji, sagrađeni u 7. veku pre nove ere na najvišem brdu iznad mora. No, zdanje koje je posetiocima najinteresantnije bez sumnje je hram Svetog Nektarija kod Lavriona, pored svete gore zvane Paliohoro, na mestu udaljenom nekih sat i po hoda od obale. Svetac je 1904. godine na ruševinama crkve posvećene Svetoj Trojici osnovao ženski manastir, postavivši za igumaniju slepu monahinju Kseniju, svoju učenicu.

Zvanični podaci kažu da je Nektarije, svetovnog imena Anastasije, rođen 1846. godine u istočnoj Trakiji. U crkvenoj karijeri dostigao je čin mitropolita, sa službom u Aleksandrijskoj patrijaršiji, odakle je proteran zbog, navode hroničari, loših odnosa i ljudskih spletki. U životopisima i sećanjima na Nektarija Eginskog dominiraju čudotvorna isceljenja, ali i mnoga dobra koja je za sobom ostavio. Između ostalog, osnovao je školu za nepismene i šio papuče za monahinje, a najteže bolesnike lečio duhom i delima koja prevazilaze moć poimanja.

Hram u kojem se čuvaju njegove mošti svakodnevno posećuje nekoliko stotina ljudi, tražeći spas, ili bar nadu. Među njima je najviše Grka, ali i naroda iz drugih pravoslavnih zemalja. Čudotvorni starac javlja se, kažu, i u ostalim krajevima sveta, te su zato crkve posvećene njegovom liku i delu nikle svuda na kopnu i na ostrvima, i u Africi i u Americi. Najviše mu se mole oboleli od raka. Na spisku bolesti čijem je porazu doprineo nalaze se i paraliza, problemi sa bubrezima, očima i nervnim sistemom, Parkinsonova bolest… Zabeleženo je i da je pomagao u raznim nesrećama kao što su brodolomi, survavanje autobusa u provaliju, napadi ajkula, ujedi zmija… Vernici iz Egine govore da im je dolazio u san i davao savete šta treba da urade kako bi ozdravili.

PROVERITE PONUDU TURISTIČKE AGENCIJE FORYOU ZA EGINA LETOVANJE

Naziv Egina verovatno je izveden od grčkog imena ličnosti iz grčke mitologije, Eakusa (poznatije kao Eak), mitološkog kralja drevne Egine. Smeštena u blizini Atine (četrdesetak kilometara vazdušno), u središnjem delu Saronskog zaliva, koji se po njoj zove i Eginski zaliv. Ovaj zaliv je veoma važan za Grčku. Ostrvo ima blago razuđenu obalu, sa brojnim malim zalivima i skrivenim plažama. Egina je brdovita, ali je njeno zemljište vulkanskog porekla i veoma plodno, pa je stoga dobro obrađeno i gusto naseljeno. Osim prelepih plaža, na njemu postoji i mnogo ostataka iz drevnih vremena, a najpoznatiji je Hram boginje Afeje. Spori ritam ribarskih mesta…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...