KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Grčka 4 U – AMULJANI
amuljani letovanje

Grčka 4 U – AMULJANI

Amuljani (akcenat na poslednjem slovu) je jedino naseljeno ostrvo Halkidikija i nalazi se između drugog i trećeg prsta, u zalivu Svete Gore. Udaljeno je 130 kilometara od Soluna, što ga čini veoma pristupačnim turistima iz Srbije, kojih ovde i nema u velikom broju.

Ostrvo je posredstvom feribota povezano sa malom lukom Tripiti, a brodovi (ima ih dva) saobraćaju na svakih petnaest minuta i veoma su ekspeditivni. Vožnja traje svega desetak minuta, ali i to je dovoljno da se nakon dugog puta čovek opusti sedeći ili stojeći na palubi i posmatrajući plavetnilo čistog mora, kao i predivne pejzaže koji ga očaravaju pri svakom pogledu.

Najbrojniji turisti na Amuljaniju su sami Grci, koji ovde dolaze kako bi uživali u kupanju, sunčanju i ostalim letnjim zanimacijama, a najveća pogodnost za njih je to što ne moraju, kao na nekim drugim destinacijama, da se u sezoni gužvaju sa brojnim inostranim turistima. Ostrvo pripada opštini Stagira-Agantos, a njegovu populaciju čini ravno 547 žitelja. Na ostrvu postoji nekoliko tzv. organizovanih plaža, sa barovima, ležaljkama i suncobranima, od kojih je najpoznatija plaža Alikes, u okviru koje postoji i kamp. Suncobran i ležaljke vas ne koštaju ništa, ako tokom boravka na plaži popijete makar jedno piće.

Ništa manje atraktivne nisu ni brojne „divlje“ plaže, na kojima se čovek može osamiti i uživati u neverovatnoj čistoj vodi i sitnom pesku. Tu su i mali, usamljeni zalivi u kojima se može pronaći divotna intimnost, i u kojima ćete mozak odmoriti od ljudskih glasova, mobilnih telefona, letnjih muzičkih hitova i u potpunosti se predati čarima prirode.

Društvo će vam sve vreme boravka na ostrvu praviti uporni horovi zrikavaca, čiji će vam glasovi još dugo odjekivati u ušima i kad se vratite kući.

Centralno mesto je mala varoš u kojoj se nalaze simpatični restorani i kafići uz samu obalu, a pored njih tu su i neizbežni luna-park, prodavničice i mini-marketi. Na ostrvu postoji samo jedna trafika na kojoj je moguće kupiti cigarete, a na nju upućuje i znak na putu; verovatno da se brojni pušači ne bi uspaničili. Mesto pruža pravi odmor od gradske vreve i napetog stila života, jer nema razuzdanih noćnih klubova i diskoteka, pa noću možete mirno da spavate, bez problema sa decibelima koji vam ne dozvoljavaju da se odmorite ko čovek. Jedini problem su komarci, kojih ima poprilično i vrlo su krvožedni.

Pored toga što su mirne, noći na ostrvu su i prilično prijatne kad je reč o temperaturi. Nakon dnevnih 35-36 stepeni, čim sunce zađe, temperatura se spušta na 23-24 stepena. Inače, sve vreme duva osvežavajući vetar, koji vrućinu čini daleko podnošljivijom. Jedini njegov problem je što vas može zavarati i nagnati da na suncu provedete više vremena nego što je zdravo, a kao posledica toga može vas opaliti vrlo jaka sunčanica ili vam koža može žestoko izgoreti. Zato je bolje držati se hladovine, pogotovo između 12 i 17 sati, baš kako lekari i preporučuju.

Na ostrvu imate bukvalno sve što vam treba. U apoteci se možete snabdeti svim potrebnim medikamentima, a tu je i lokalni lekar, čikica po imenu Dimitris, koji s osmehom rešava probleme tipične za letovanje – od burnih reakcija na ujede komaraca preko stomačnih tegoba do pomenute sunčanice.

Amuljani je i mesto na kojem se religija, ona pravoslavna, oseća na svakom ćošku. Pored toga što sa plaže imate predivan pogled na Svetu Goru, u selu se nalazi diskretna crkvica koja na vrlo pitom način pruža uvid u lokalne verske običaje i okrepljuje dušu. A tu su i brojne prodavnice koje nude zanimljive verske ukrase, te đakonije poput meda i maslinovog ulja sa Svete Gore. Ako i niste religiozni, na ovom rajskom ostrvu osetićete se, ako ništa drugo, vrlo produhovljeno.

PROVERITE SUPER PONUDU ZA AMULJANI LETOVANJE

Amuljani (akcenat na poslednjem slovu) je jedino naseljeno ostrvo Halkidikija i nalazi se između drugog i trećeg prsta, u zalivu Svete Gore. Udaljeno je 130 kilometara od Soluna, što ga čini veoma pristupačnim turistima iz Srbije, kojih ovde i nema u velikom broju. Ostrvo je posredstvom feribota povezano sa malom lukom Tripiti, a brodovi (ima ih dva) saobraćaju na svakih petnaest minuta i veoma su ekspeditivni. Vožnja traje svega desetak minuta, ali i to je dovoljno da se nakon dugog puta čovek opusti sedeći ili stojeći na palubi i posmatrajući plavetnilo čistog mora, kao i predivne pejzaže koji ga očaravaju…

Review Overview

User Rating: 4.08 ( 2 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...