KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Grčka 4 U – Jerisos
jerisos letovanje

Grčka 4 U – Jerisos

Duge plaže sa kristalno čistim morem čine Jerisos poslednjih godina sve primamljivijim za letovanje. Pored toga što nudi miran odmor, Jerisos je i odlična polazna tačka za obilazak poluostrva Atos, pa ćete odavde biti u mogućnosti da krstarite oko Svete Gore što će učiniti da utisci iz Jerisosa budu nezaboravni.

Iznad svega Jerisos čini atraktivnim i mogućnost obilaska božanstvenog ostrva Amuljani, kao i poseta Uranopolisu i Stagiri, rodnom mestu Aristotela.

Jerisos se nalazi na samom ulasku u Svetu Goru na severoistočnom delu poluostrva Atos. Poslednjih nekoliko godina mnoge naše turističke agencije uvrstile su u svoju ponudu ovo mesto. Ono naročito postaje zanimljivo za ljude koji žele miran odmor daleko od gužve, kao i za one koji žele da posete Svetu Goru.

Tako se među najčešćim posetiocima mogu videti porodice sa decom, ali sve češće i mladi. Za razliku od Pefkohorija koji je poznat po ogromnoj gužvi u sezoni, Jerisos nudi miran i spontan odmor. Ima dosta zelenih površina i parkova, dečjih atrakcija i prelepu gradsku plažu koja se prostire kilometrima uz obalu. Na desetak minuta od Jerisosa nalazi se Uranopolis odakle se organizuje obilazak Svete Gore.

Restorani u Jerisosu

Jerisos ima dosta restorana od kojih je najpoznatiji srpski restoran Opanak sa tradicionalnom srpskom kuhinjom i ljubaznim domaćinima. Jerisos je poznat i po ribarstvu i vrlo ukusnoj ribi, pa tako možete uživati u ribljim specijalitetima u restoranima.

U picerijama se može pronaći pica za dve osobe po ceni od 10 . Grad je dobro snabdeven, cene su u skladu sa cenama u ostalim delovima Halkidikija. U Jerisosu treba probati i domaći sladoled, a za ovu poslasticu Grci su pravi majstori.

Jerisos ima dva hipermarketa, od kojih je jedan deo trgovačkog lanca Lidl. Cene su uglavnom pristupačne i u rangu svih drugih mesta na halkidikiju.

Smeštaj i provod

U Jerisosu ima znatno više studija i apartmana od hotela. Grad ima banku, apoteku, crkvu, kao i 3D bioskop u kom se mogu pogledati filmovi o Svetoj Gori i podvodnom svetu.

U samom gradu Jerisosu postoje samo dve diskoteke, ali to nije razlog da se ovamo ne upute i mladi, budući da ima dosta barova, među kojima su među mladima naročito popularni oni na plažama. Uranopolis nudi sadržajni noćni provod, pa se možete uputiti do njega ukoliko želite noćnu zabavu.

Plaže u Jerisosu i okolini

Gradska plaža Jerisos

Gradska plaža u Jerisosu svojevrstan je užitak za sve ljubitelje plivanja i ronjenja i pronalaženje rebrastih školjki. More je izrazito čisto, a već posle nekoliko koraka postaje duboko. Plaža je veoma široka, a gužve nema. Sitan šljunak je gotovo idealan jer ne smeta pri šetnji.

Duž plaže ima dosta kafića u okviru kojih možete iznajmiti ležaljku, a ostali deo plaže je slobodan, pa svoj suncobran i peškir možete postaviti gde želite. Na plaži je, čak i u najtoplijem delu godine, veoma prijatno jer je ovaj deo Halkidikija poznat po vetru koji uglavnom duva u prepodnevnim satima i tako stvara talase. Ukoliko ste ljubitelj mirnog mora, popodne je bolje od jutra jer se do tada talasi umire. Na plaži vam je na raspolaganju i teren za odbojku, a možete iznajmiti i pedoline.

More na Gradskoj plaži u Jerisosu je kristalno čisto, plaža je široka i bez gužve, a pogodna je i za ronjenje!

Plaža Kakudija

Na oko 2 km od Jerisosa nalazi se egzotična plaža Kakudija do koje kolima možete stići za 2-3 minuta, a ukoliko rešite da uživate u prelepim pejzažima i idete pešice putićem koji je paralelan sa plažom, biće vam potebno svega desetak minuta lagane šetnje. Izrazito je zanimljiva za turiste jer je reljefna, sa velikim stenama u vodi koje se nalaze na nekoliko metara od obale. Ovde će vas sačekati mirno i kristalno čisto more, ali i plaža bez hlada, pa je preporuka da ponesete svoj suncobran.

Kakudija je plaža kraj Jerisosa poznata po velikim stenama neobičnih oblika u kristalno čistom moru.

Plaža Ksiropotami

jerisos letovanjeNa svega 6 km od Jerisosa nalazi se plaža Ksiropotami poznata po finom i belom pesku. Do nje kolima možete stići za svega desetak minuta. Ako vam više prija kupanje u plitkom moru, onda je ova plaža idealan izbor. Posebno je posećuju porodice sa decom zbog plitke vode. Kada je jak vetar u Jerisosu, onda turisti prelaze na ovu plažu jer se ona nalazi sa druge strane poluostrva gde je i Uranopolis i ima znatno manje talasa i vetra.

Plaža Komitsa

Ovo je najudaljenija, ali po oceni mnogih turista, najlepša plaža Atosa. Nalazi se na oko 4 kilometara od Nea Rode, odnosno desetak kilometara od Jerisosa. Predstavlja spoj modernog i divljeg jer ima dva dela – jedan koji je izrazito atraktivan i koji nudi celodnevnu zabavu, provod sa mnogo kafića, barova i restorana. U ovom delu gužve skoro uvek ima, plaža je široka i peščana, more je prozirno plavo i kristalno čisto.

Drugi deo je divlji i izolovani gde možete doživeti nestvarni mir u prirodi. Ovde je kupača manje nego u prvom delu, a plaža je duža, ali uža i predstavlja pravi mali raj za ljubitelje netaknute prirode, mira i tišine.

U ovom neorganizovanom delu plaže Komitsa obično se nalaze kamperi. Na samoj plaži mogu se naći lepe školjke.

Plaža Komitsa je podeljena rtom na jedan življi atraktivniji, sadržajno bogatiji deo, i drugi divlji i mirniji, pogodan za ljubitelje mira i tišine.

Znamenitosti u okolini Jerisosa

Znamenitosti u Jerisosu, baš kao i atrakcije nisu brojne, ali u okolini Jerisosa nalazi se mnogo zanimljivih mesta koje obavezno treba obići. Jerisos je stoga pogodan i za avanturiste i istraživače jer odavde možete otići na duhovno putovanje i obići Svetu Goru. Pored toga nedaleko odavde je i prelepo ostrvo Amuljani, kao i lepi gradovi Uranopolis i Nea Roda. Treba obići i Stagiru, rodno mesto Aristotela.

Krstarenje oko Svete Gore i obilazak manastira Hilandar

Na desetak minuta od Jerisosa nalazi se gradić Uranopolis odakle se organizuju izleti do monaške države Svete Gore. Za ovo krstarenje potrebno je izdvojiiti od 15 – 20 evra, a obilazi se zapadna obala Svete Gore. Ulazak na teritoriju Svete Gore dozvoljen je samo muškarcima, a u Uranopolisu možete nabaviti vizu za obilazak Svete Gore i posetu manastiru Hilandaru.

Stagira – rodno mesto Aristotela

Platonov učenik i jedan od najuticajnijih antičkih filozofa Aristotel rođen je u drevnoj Stagiri, malom mestu nadomak Jerisosa. Drevna Stagira se od današnje Stagire, malog grčkog sela, nalazi na 8 km udaljenosti. Mesto je naročito zanimljivo zbog Aristotelovog parka, muzeja na otvorenom gde možete videti radove i ploče sa mudrim izrekama ovog genijalnog filozofa. Odavde se pruža nezaboravan pogled na Jerisos i čitav zaliv. U sklopu kompleksa nalazi se i Aristotelova statua visoka 4 metra.

Manastir Kakovo

Pored regionalnog puta nedaleko od Uranopolisa i Jerisosa nalazi se manastir Kakovo. Metoh Kakovo predstavlja radionicu za manastir Hilandar. Na ovoj velikoj površini manastira Kakovo izrađuju se ikonostasi, nameštaj i sve drugo što je potrebno za manastir Hilandar. Ovde se sprovode i sve ekonomske aktivnosti za Hilandar. Metoh Kakovo otvoren je i za žene, a ovde možete videti i lep ribnjak, maslinjak, radionicu, crkvenu prodavnicu sa knjižarom.

Duge plaže sa kristalno čistim morem čine Jerisos poslednjih godina sve primamljivijim za letovanje. Pored toga što nudi miran odmor, Jerisos je i odlična polazna tačka za obilazak poluostrva Atos, pa ćete odavde biti u mogućnosti da krstarite oko Svete Gore što će učiniti da utisci iz Jerisosa budu nezaboravni. Iznad svega Jerisos čini atraktivnim i mogućnost obilaska božanstvenog ostrva Amuljani, kao i poseta Uranopolisu i Stagiri, rodnom mestu Aristotela. Jerisos se nalazi na samom ulasku u Svetu Goru na severoistočnom delu poluostrva Atos. Poslednjih nekoliko godina mnoge naše turističke agencije uvrstile su u svoju ponudu ovo mesto. Ono naročito postaje zanimljivo za ljude koji žele miran…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...