KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Grčka jela i specijaliteti – Grčka 4 U
grčka jela

Grčka jela i specijaliteti – Grčka 4 U

Naravno da je veliki broj turista iz Srbije imao priliku da obiđe Grčku. Grčka jela su nekima bila svakodnevni meni, dok ima i onih koji se odlučuju za sigurne varijante poput roštilja, pice i nezaobilaznog grčkog girosa. Nažalost velikom broju turista su giros i grčka salata početak i kraj otkrivanja ukusa grčke kuhinje. Zato vas ovaj put pozivamo da zavirite malo dublje u grčke ukuse i da otkrijete koja su najpoznatija grčka jela i grčki specijaliteti. Jela koja do sada niste imali priliku, ili želju da probate!

Giros

Iako smo ga već pomenuli na početku kao obavezan obrok jer definitivno predstavlja najpoznatije grčko jelo, pominjemo vam još jednom da giros morate isprobati ako se uputite u Atinu. Ovo sveže pečeno svinjsko meso, sastrugano sa električnog ražnja u pitu, koje se servira uz paradajz, crni luk, tzatziki i pomfrit prosto mami izgledom, mirisom i najbitnije ukusom!

Iako ga više vezujemo za druge, letnje destinacije, Atina je prepuna kioska na kojima možete probati giros. Mnogi su se pitali koja je razlika između Girosa i Kebaba na primer, i da li je to zapravo grčko ili tursko jelo, ali jedno je sigurno: „Mi ga obožavamo i rado jedemo kada god odemo na put u Grčku“. S toga, živeo grčki giros.

Musaka

Ako sednete u neku tavernu ili dobar restoran u Atini, pa naručite musaku, sva je prilika da će vam je servirati u tradicionalnom zemljanom sudu, sa ukusnom zapečenom koricom. Turisti preporučuju teveru Aleka.

Uf, polazi voda na usta! Ipak, znajte da se musaka zbog svojih slovjeva i kremastog ukusa često poredi sa lazanjama.

Poznatim specijalitetom italijanske kuhinje, iako ne poseduje testo u sebi.

Sarmice od vinove loze

Jedna od stavki koju smo očigledni svi na Balkanu pokupili iz turske kuhinje i iz arapskog sveta, posebno uticajem sa Mediterana, jesu različita jela koja se rolaju u zeleniš. Mi ih prema turskom nazivu zovemo sarma i spremamo ih tradicionalno sa kiselim kupusom ili zeljem. Ipak, u Grčkoj ne sme da se preskoči sarma od vinove loze. U pitanju je lišće vinove loze punjeno mlevenim mesom, pirinčem i različitim začinima.

Ukus dolmadakie je neponovljiv i osvežavajući, a ako volite domaće sarme, onda ćete sigurno voleti i sarmice od vinove loze koje se kuvaju, suše i potom serviraju. Preporučujemo da ih jedete u restoranu, jer kupovne varijante teško mogu da se porede sa pravim ukusom.

Suvlaki

Ovo je još jedan mesnati specijalitet koji je odomaćen širom Balkana. Što su kod nas ražnjići, to je u Grčkoj suvlaki. Ipak, nemojte misliti da je suvlaki isto što i ražnjići ili recimo turski doner kebab. U grčkoj se suvlaki pravi od svinjskog ili pilećeg mesa i predstavlja začinjene komade mesa stavljene na ražnjić između kojih se nalazi različito povrće.

Obično je paprika glavno povrće u suvlakiju (na ražnjiću), a suvlaki se u restoranu gotovo uvek služi uz porciju sveže grčke salate sa maslinama i kozijim sirom, tzatzikijem i dodatkom pomfrita.

Morski plodovi i riba

Okej riba i morski plodovi nisu iznenađenje, kada se zna da je Grčka sa skoro svih strana okružena morem. Egejsko i Jonsko more su bogati raznovrsnim vrstama ribe i morskih plodova pa su i morski specijaliteti uobičajena porudžbina u atinskim restoranima. Čak i ako se uputite u Grčku preko zime, recimo za doček Nove godine, možete naći pregršt ukusnih jela od ribe. Atina je prestonica turizma, istorije, kulture ali i kuhinje, tako da ćete uvek naći vrhunske specijalitete.

Naravno najsvežiji morski plodovi stižu tokom najtoplijih meseci. Ali evo šta sve možete naručiti u restoranima Atine i preko zime.

Orada, sa krompirom i marinadom od belog luka, brancin, pohovane i punjene lignjehobotnicagrčki škampigiricesipa i mnogi drugi…

Fassolada

Fassolada je jelo koje izgledom podseća na prelaz između našeg čorbastog pasulja i prebranca.

Kako je pasulj naširoko obožavan kod nas, potpuno je normalno kada odete u grčki restoran da probate kakvi sve grčki specijaliteti postoje, nećete napraviti grešku ako odaberete Fassoladu.

U pitanju je čorbastiji pasulj koji se praktično sastoji od belog pasulja, tečnosti, začina i dodatnih vrsta povrća u zavisnosti od recepta.

Pita od spanaća i sir

Kao i drugi narodi na Balkanu i grci vole testo. Već smo pomenuli kako izgleda hlebna „pita“ u koju se urolava giros. Ipak, to nije pita kojoj sada pričamo. Grci vole zeleno bilje i lisnato povrće. Tradicionalno grčko jelo koje se sprema u grčkim domovima definitivno jeste spanakopita odnosno pita od spanaća. Ova pita je punena sirom, spanaćem, maslinovim uljem, a potom je hrskavo zapečena u pećnici

Naravno, ne treba preskočiti ni pitu sa sirom, koja je zapravo prelaz između pite sa sirom i bureka. Svakako jelo koje nam nije strano.

Masline, tzatziki, grčka salata i kozji sir

Grčka kuhinja obiluje prirodnim začinima, svežim namirnicama i ako je moguće domaće uzgajanim povrćem i proizvodima domaćih životinja.

Upravo zato je svako grčko jelo bogato svežim sastojcima kao što su grčke masline svih vrsta, osvežavajuća caciki salata, potom nezaobilazna grčka salata sa paprikama, paradajzom, krastavcem, crnim lukom, maslinama, maslinovim uljem, začinima i kozjim sirom.

Sve su to neizostavni sastojci grčkih jela pa smo ih morali pomenuti na listi, iako nisu zapravo grčka jela kao takva.

Grčki dezerti

Činjenica je da  su brojni grčki kolači mešavina turskih kolača i poslastica, i grčkog načina pripreme. Grci će se uvrediti ako im kažete da je baklava ili tulumba turski kolač. Baš kao i kada naručite „tursku kafu“ uz kolače. Predlog je da kažete „One greek coffee, please“.

Ipak, ima i unikatnih grčkih slatkiša. Verovatno najpoznatiji grčki dezerti koje morate probati jesu: grčka alva (slična turskoj), portokalopita (kolač od narandže), kokakiakadaif na grčki način, tulumbe, baklave… Ipak, ne treba zaboraviti i čuvene sočne krofnice prelivene medom ili čokoladom – lokumades.

Naravno da je veliki broj turista iz Srbije imao priliku da obiđe Grčku. Grčka jela su nekima bila svakodnevni meni, dok ima i onih koji se odlučuju za sigurne varijante poput roštilja, pice i nezaobilaznog grčkog girosa. Nažalost velikom broju turista su giros i grčka salata početak i kraj otkrivanja ukusa grčke kuhinje. Zato vas ovaj put pozivamo da zavirite malo dublje u grčke ukuse i da otkrijete koja su najpoznatija grčka jela i grčki specijaliteti. Jela koja do sada niste imali priliku, ili želju da probate! Giros Iako smo ga već pomenuli na početku kao obavezan obrok jer definitivno predstavlja najpoznatije grčko jelo,…

Review Overview

User Rating: 4.7 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Grčka letovanje - Top destinacije

Grčka letovanje – Top destinacije

Prelepe plaže, mediteranska klima i gostoprimstvo domaćina, samo su neki od aduta, kojim ova zemlja ...