KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Lezbos – Grčka 4 U

Lezbos – Grčka 4 U

Lezbos je posle Krita i Eubeje, treće po veličini odstvo u grčkim arhipelazima. Ostrvo je bliže turskom kopnu, i u najužem mestu razdaljina je 15 kilometara. Do turskog grada Izmira, vazdušnom linijom je udaljeno 100 kilometara.

Najpopularnije destinacije na Lezbosu

  • Molivos – Mali primorski gradić koji je ujedno i jedan od najlepših sela na Lezbosu, sa tvrdjavom u centralnom delu i strmim kamenitim uličicama koje je okružuju. U njima se nalaze brojni restorani, kafići, prodavnice suvenira i lokalnih proizvoda. U podnožju tvrđave je ribarska luka sa restoranima u kojima se nudi uvek sveža ulovljena riba i morski plodovi. Plaža je šljunkovita i većim delom sa prirodnim hladom, ležaljke i suncobrani na plaži se naplaćuju. U gradu postoje diskoteke i muzički kafići gde mladi imaju mogućnost zabave.
  • Petra – simaptično, malo turističko selo, smešteno Između Molivosa i Anaxosa, otprilike 3,5 km udaljena od oba mesta. Petra je manja od Molivosa, a veća od Anaxosa. Malo turističko mestašce, sa prodavnicama suvenira, restoranima, kafeterijama, crkva centru, a oko nje stari deo grada sa pešačkom zonom. Ima apoteku, lekara, supermarkete. Plaža je peščano – šljunkovita (sitan šljunak). Ležaljke i sunconrani na plaži se naplaćuju.
  • Anaksos – pretežno ima apartmanske kuće i tek poneki porodični hotel. Ima taverne uz obalu, kafeterije, i par radnji u samom mestu, ali nema veliki supermarket, nema apoteku, lekara (najbliža u Petri). Mesto je za porodice s decom, ili starije, kojima nije toliko bitan večernji i noćni provod. Anaxos ima veliku peščanu plažu, jednu od najlepših na ovom ostrvu na kojoj se nalaze brojne kafeterije. Ležaljke i suncobrani se naplaćuju. Plaža je dobra za decu.
  • Mitileni je glavni i najveći grad ostrva. Sastoji se od starih naselja i predgrađa, sa živopisnom i interesantnom arhitekturom koja svedoči o bogatom nasleđu ostrva. U gradu se nalaze kamene cekve i vile, idealne za razgledanje. Tu su i restorani, kafići i taverne, gde posetioci mogu da uživaju u kulinarskim specijalitetima. Na vrhu brda iznad Mitilinija nalazi se čuveni zamak što je ujedno i najviša tačka u Mitilenu, odakle se pruža pogled koji oduzima dah.
  • Kaloni je moderan grad koji se nalazi 38 km severozapadno od glavnog grada, Mitilene Lezbos. Kaloni je veliki ribolovački centar sa brojnim ostacima antičkih, srednjovekovnih i vizantijskih građevina. Kaloni je izgrađen u plodnim oblastima i većina meštana se bavi poljoprivredom. Unutar sela ćete naći brojne prodavnice i dosta smeštaja, kao i restorane, taverne, kafiće i barove. Na južnoj strani sela Kaloni leži slikovita ribarska luka i organizovana plaža sa ležaljkama i suncobranima. Prelepi manastiri i stare crkve su neke od atrakcija u Kaloni.
  • Slikovito selo Agiassos nalazi 24 km zapadno od glavnog grada, Mitilene Lezbos. Ima oko 3000 stanovnika, od kojih se većina bavi trgovinom. Agiassos je jedno od najlepših sela u Lesbosu, smešteno u zelenim padinama planine Olimbos sa pogledom ka beskonačnom moru. Selo čuva svoje običaje i tradicije, kao i tradicionalni raspored sa lepim kamenim kućama i cvetnim balkonima koji čine impresivan prizor. Najveći deo sela je idealan za planinarske avanture zbog očaravajućeg pejzaža, ogromne oblasti maslina i borova. Agiassos je poznat po svojim grnčarskim i drvenim rezbarijama koje se mogu naći u brojnim umetničkim prodavnicama.
Lezbos je posle Krita i Eubeje, treće po veličini odstvo u grčkim arhipelazima. Ostrvo je bliže turskom kopnu, i u najužem mestu razdaljina je 15 kilometara. Do turskog grada Izmira, vazdušnom linijom je udaljeno 100 kilometara. Najpopularnije destinacije na Lezbosu Molivos – Mali primorski gradić koji je ujedno i jedan od najlepših sela na Lezbosu, sa tvrdjavom u centralnom delu i strmim kamenitim uličicama koje je okružuju. U njima se nalaze brojni restorani, kafići, prodavnice suvenira i lokalnih proizvoda. U podnožju tvrđave je ribarska luka sa restoranima u kojima se nudi uvek sveža ulovljena riba i morski plodovi. Plaža je šljunkovita…

Review Overview

User Rating: 4.75 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...