KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Sivota – grčki Karibi
sivota letovanje

Sivota – grčki Karibi

Sivota, jedan od najlepših zaliva u okrugu Lefkade, pravi je raj za jedriličare, ljubitelje kupanja i vodenih sportova. To je najpoznatije letovalište u ovom kraju.

Nalazi se na savršenoj lokaciji – tri sata vožnje od grčke granice, na pola puta između Parge i Igumenice.

Preko puta se nalazi Krf, pa ne samo što je moguć izlet do ovog zelenog ostrva, već može da se ode i do Paksija i Odisejeve rodne Itake.

Ne zna se šta je lepše u ovom kraju, jer je ovaj nekadašnji ribarski gradić zadržao stari šarm a dobio prednosti turističkog mesta. Sivota, poput amfiteatra “raspoređena” po okolnim brežuljcima, spušta se ka Jonskom moru, glavnoj promenadi i lučici s jahtama i ribarskim brodićima.

Sveži morski specijaliteti služe se u tavernama, kao i ostala ukusna grčka jela. Mesto je mirno, ali noću pruža mogućnost odličnog provoda. U restoranima i kafanama služi se dobro grčko vino.

Pogled koji se pruža sa šetališta koje spaja luku i marinu ovog mesta “vredi milion dolara”, jer se Sivota nalazi preko puta arhipelaga od nekoliko ostrvaca. Nekada su ovde dolazili samo vlasnici jahti. Danas u Sivoti mogu da se iznajme čamci (bez plovne dozvole) i jedrilice, i da se otplovi do Paksija ili Krfa.

Sivota plaže

Sivota je, međutim, najpoznatija po lepim plažama ušuškanim u zalivu i kristalno čistom moru. Najpoznatija je prelepa Bela Vraka koja je peščanim sprudom povezana sa obližnjim ostrvcetom Karvounom. Posećene su i plaže Galikos Molos, Zeri, Zavia, Mehali Amos, Mikri Amos, Agija Paraskevi, ali je najpopularnija Pisina (u prevodu bazen), koja ima najsitniji beli pesak, a nalazi se na ostrvcetu preko puta Sivote.

Zahvaljujući biserno čistoj vodi, sitnom pesku koji prekriva mnoge od njih, te brojnim uvalama na kojima se nalaze divlje, omanje plaže, Sivota je proglašena grčkim Karibima i to, sasvim sigurno ne bez razloga.

Plaža Galikos Molos je je udaljena nešto više od hiljadu metara od centra mesta, a kada se krene prema Perdiki. Prekrivena je sitnim šljunkom i na njoj se nalazi lepo uređen bar, u okviru koga možete da iznajmite ležaljke i suncobrane, a prema ustaljenom principu.

Odmah nakon plaže Galikos Molos, kada se krene prema malom mestu, Perdika nalazi se plaža Zavia Sivota. Međutim, iako mnogi turisti često odlučuju da je posete, važi za plažu sa najhladnijim morem, ali svakako vredi videti je.

ISKUSTVA PUTNIKA
Sivota, jedan od najlepših zaliva u okrugu Lefkade, pravi je raj za jedriličare, ljubitelje kupanja i vodenih sportova. To je najpoznatije letovalište u ovom kraju. Nalazi se na savršenoj lokaciji - tri sata vožnje od grčke granice, na pola puta između Parge i Igumenice. Preko puta se nalazi Krf, pa ne samo što je moguć izlet do ovog zelenog ostrva, već može da se ode i do Paksija i Odisejeve rodne Itake. Ne zna se šta je lepše u ovom kraju, jer je ovaj nekadašnji ribarski gradić zadržao stari šarm a dobio prednosti turističkog mesta. Sivota, poput amfiteatra “raspoređena” po…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...