KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Asprovalta – čisto more, zlatne plaže, planina, jezero, zelenilo

Asprovalta – čisto more, zlatne plaže, planina, jezero, zelenilo

Asprovalta je kombinacija svega što može interesovati svakog posetioca: zlatne plaže, kristalno čisto more, planina, jezero, bogato zelenilo, magičan pogled i mnoga arheološka i istorijska nalazišta. Sve ovo čini je jednim od najpoznatijih i najpopularnijih letovališta severne Grčke.

U Asprovalti se nalazi predivan park sa fontanama koji na svakog posetioca ostavlja vrlo pozitivan utisak. Mesto obiluje restoranima, tavernama, prodavnicama, rent-a-car agencijama, apotekama, diskotekama kao i svim pratećim sadržajima koje najpoznatije i urbanistički najuređenije mesto može imati. Savršeno sredjena plaža i usluga u samom gradu, zabava i smeštaj u brižljivo izabranim vilama, kulturne manifestacije koje organizuju meštani, privućiće i one najprobirljivije.

Meštani ovog regiona su izuzetno gosotljubivi i otvorenog srca dočekuju svakog posetioca. Vernost tradiciji ogleda se u u svakodnevnom životu, poslu, igri, pesmi, a mnogo više o grčkoj istoriji možete saznati obilaskom Narodnog muzeja Asprovalte. Preporučujemo da obiđete i crkvu Svetog Đorđa gde se čuva ikona ovog sveca doneta još u 16.-17. veku. Dok ste ovde, ne zaobiđite Stagiru, rodno mesto antičkog filozofa Aristotela, antički grad Filipi, Ouranoupolis…

Asprovalta za letovanje

Razlog zbog koga je Asprovalta za letovanje primarno namenjena porodicama sa malom decom treba tražiti u činjenici da u ovom letovalištu postoji niz sadržaja koji su namenjeni najmlađima. Počev od šetališta, koje je prostrano, pa do zabavnih parkova i lepo uređenih parkova u samom mestu, od kojih mnogi poseduju i atrakcije za najmlađe, pa do minijaturnog zoološkog vrta, koji se takođe ovde nalazi.

Svakako treba pomenuti i da u ovom mestu, pored nekoliko lokalnih supermarketa, postoje i pekare, mesare, apoteka i lekarske ambulante, odnosno svi oni sadržaji koji mogu da budu potrebni turistima tokom boravka.

Svakog ponedeljka, na delu između obližnje Nea Vrasne i Asprovalte se održava i pijaca, na kojoj možete po povoljnim cenama da pazarite domaće voće i povrće, kao i mnoge druge namirnice.

Plaža Asprovalta

Plaža u Asprovalti je, čini se ono po čemu je ovo letovalište poznato, a što je i jedan od osnovnih razloga zašto spada u red posećenijih u ovom delu Grčke, barem kada su u pitanju turisti iz naše zemlje.

Ova plaža je duga preko hiljadu metara, a prekrivena je finim, sitnim peskom zlatnih nijansi, dok na pojedinim delovima postoji i sitan šljunak. Ulaz u vodu je postepen, ali ne previše, tako da nećete morati mnogo da pešačite da biste stigli do dubine.

Plaža je odlično organizovana, te osim tuševa, poseduje i kabine za presvlačenje, a u njenoj neposrednoj blizini je i šetalište, kao i brojne aktivnosti namenjene najmlađim turistima. Na plaži postoje delovi koji su bez sadržaja, tako da možete da koristite i sopstvene suncobrane i peškire, a postoje i delovi na kojima se nalaze kafići, u okviru kojih možete da na dnevnoj bazi iznajmite ležaljke i suncobrane. Kao i u mnogim drugim letovalištima, tako je i ovde iznajmljivanje moguće ukoliko u odabranom kafiću naručite jedno ili dva pića, pa možete da koristite dve ležaljke i suncobran sve dok boravite na plaži, stim da u sezoni uglavnom ne možete da ostavite stvari na plaži, pa da nastavite sa korišćenjem ležaljki kada se vratite.

IZLETI IZ LETOVALIŠTA ASPROVALTA

  • Solun – tokom izleta u Solun obiđite Zejtinlik- srpsko vojničko groblje, prošetajne čuvenom ulicom Egnatia u kojoj se nalaze istorijske znamenitosti, obiđite Aristotelov trg, crkvu Svetog Dimitrija i Belu kulu, a u povratku je predviđeno zaustavljanje za ljubitelje kupovine u tržnom centru Mediterranean Cosmos.
  • Waterland – vodeni svet. Najveći vodeni zabavni park u Evropi se nalazi u neposrednoj blizini Soluna. Park raspolaže bazenima, toboganima, rekom i veštačkim jezerom, košarkaškim i teniskim terenom. Sjajna zabava za mlade i manje mlade!
  • Meteori – Još jedan dragulj Grčke je, manastir Meteore, smešten na visokoj steni u blizini grada Kalambaka. Na ogromnim stenama, uzdignuti do neba kao divovi, na ravnici Tesaliji, nalaze se pravoslavni manastiri. I danas ovde žive kaluđeri posvećeni Božijoj službi “između neba i zemlje”.
    Tu možete videti impresivne i freske i ikone iiz vizantijskog perioda.
    Ovaj jedinstven geološki fenomen nalaze na spisku Uneskove Svetske baštine.
  • Sveta Gora – Celodnevni izlet gde možete doživeti fascinantni kontakt sa Svetom Gorom. a ujedno uživati u krstarenju brodom. Kako je za posetu Svetoj Gori potrebna specijalna dozvola, a ženama je zabranjen ulaz, i tako već hiljadama godina, brodom ćemo proći pored predivnih obala Svete Gore i videti nekoliko od ukupno dvadest manastira, koliko ih danas ima aktivnih. Deo dana provešćemo u mestu Uranopolis – nebeskom gradu, gde možete prošetati, ručati i iskoristiti deo vremena za kupanje i sunčanje.
  • Grčko veče – Doživite neverovatan zalazak Sunca uz tradicionalni grčki ples i lokalnu kuhinju. Uživajte u grčkim specijalitetima, i domaćem vinu uz predivne zvuke buzukija i plesni nastup profesionalnih plesača koji će Vas kada se atmosfera zagreje pozvati da im se pridružite na podijumu. Ponesite sa sobom delić divne atmosfere koju nudi ovo veče kao nezaboravnu uspomenu sa letovanja.

POGLEDAJTE PONUDU AGENCIJE FORYOU ZA LETOVANJE ASPROVALTA

Asprovalta je kombinacija svega što može interesovati svakog posetioca: zlatne plaže, kristalno čisto more, planina, jezero, bogato zelenilo, magičan pogled i mnoga arheološka i istorijska nalazišta. Sve ovo čini je jednim od najpoznatijih i najpopularnijih letovališta severne Grčke. U Asprovalti se nalazi predivan park sa fontanama koji na svakog posetioca ostavlja vrlo pozitivan utisak. Mesto obiluje restoranima, tavernama, prodavnicama, rent-a-car agencijama, apotekama, diskotekama kao i svim pratećim sadržajima koje najpoznatije i urbanistički najuređenije mesto može imati. Savršeno sredjena plaža i usluga u samom gradu, zabava i smeštaj u brižljivo izabranim vilama, kulturne manifestacije koje organizuju meštani, privućiće i one najprobirljivije.…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...