KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Etno-selo Stari Pantelejmon

Etno-selo Stari Pantelejmon

U obilasku Olimpijske regije, po prolasku pored turističkog mesta Platamon odmah nakon tvrđave na obali nemojte propustiti putokaz i skrenite desno uzbrdo ka selu Stari Pantelejmon. Još oko 4 kilometra strme uzbrdice deli vas od kraja svakog asfalta i sela vrednog pažnje. Na samom vrhu, vozila se ostavljaju na velikom parkingu (naplaćuje se), odakle se kroz samo selo može samo pešice.

Novi Pantelejmon

Selo Stari Pantelejmon nalazi se na istočnim obroncima Olimpa i prepuno je starih, potpuno preuređenih seoskih kuća u balkanskom stilu, kombinaciji kamena i drveta. Do pre dvadesetak godina, kuće su bile potpuno propale i napuštene. S obzirom da se selo nalazi na brdu, 4 km iznad magistrale i van svih glavnih puteva, vlasnici kuća nisu pokazivali nameru da u njih ulože novac i obnove ih.

Priča se kako su turisti, mahom Nemci i Englezi sredinom 1990-tih, tokom svog letovanja u Grčkoj otkrili ovo selo i počeli sa kupovinom trošnih kuća. Nakon renoviranja, popravke drvenih ograda i pločnika na kamenim ulicama, selo je počelo da dobija potpuno novi izgled. Nedugo potom, stranci su postali vlasnici velike većine sela koje je danas izuzetno čisto, puno baštenskog cveća i simpatičnih seoskih staretinarnica. Trube starih automobila, bokali za vodu, frule, stari ramovi, fenjeri i slično, neki su od predmeta koje ovde možete kupiti. Nije prošlo puno vremena, a turisti (strani i domaći) pohrlili su u velikom broju, mahom na ručak u prijatnom okruženju, u hladovini restorana pod krošnjama vinove loze, sa pogledom na more u daljini.

U centru sela, na glavnom trgu pored renovirane crkve podno ogromnog platana u senci vinove loze, postoji nekoliko restorana koji su poređani jedan kraj drugog, i čine veoma prijatno mesto za odmor i ručak, ali i beg od vrućina na obali. U većini restorančića, uz roštilj obavezno naručite salate i saladne prelive za meso, poslužene u zemljanim posudama (probajte odličnu salatu začinjenu sušenim paradajzom, orasima i sirom, u maslinovom ulju).

KAKO STIĆI: Nalazi se 43 km od Katerinija, povrh autoputa Solun – Atina. Nakon tvrđave kod mesta Platamon postoji putokaz za skretanje desno ka selu, do kojeg put vodi uzbrdo još oko 4 km.

U obilasku Olimpijske regije, po prolasku pored turističkog mesta Platamon odmah nakon tvrđave na obali nemojte propustiti putokaz i skrenite desno uzbrdo ka selu Stari Pantelejmon. Još oko 4 kilometra strme uzbrdice deli vas od kraja svakog asfalta i sela vrednog pažnje. Na samom vrhu, vozila se ostavljaju na velikom parkingu (naplaćuje se), odakle se kroz samo selo može samo pešice. Selo Stari Pantelejmon nalazi se na istočnim obroncima Olimpa i prepuno je starih, potpuno preuređenih seoskih kuća u balkanskom stilu, kombinaciji kamena i drveta. Do pre dvadesetak godina, kuće su bile potpuno propale…

Review Overview

User Rating: 4.85 ( 1 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...