KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Grčka 4 U – Parga letovanje
Parga letovanje

Grčka 4 U – Parga letovanje

Parga je slikovit, tradicionalni gradić koji odiše posebnim šarmom, a svojim izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta. Parga je smeštena u malom zalivu na padini, okružena visokim planinama, sa bujnom vegetacijom i maslinjacima.

Raskrsnica istoka i zapada, kao i jak uticaj zapadnih civilizacija i kultura ostavili su raskošno kulturno istorijsko nasleđe: tri tvrđave iz različitih perioda, Mikenski grob, Manastir Vlaheron, crkvu Svetog Sostisa…

Za turiste je veoma zanimljiva tvrđava iznad samog mesta sa koje se pruža prelep pogled na zaliv i more.

Pargu karakteriše i raznolikost plaža, duge peščane, kao i male mirne uvale do kojih se stiže jedino čamcem, romantične uske uličice, mnoštvo taverni, restorana i kafića, ljubazni i gostoprimljivi domaćini, uzbudljiv noćni provod, niz festivala, avanture i sportovi na vodi. Duh ovog grada je živahan i moderan sa tragovima tradicionalnog. Naspram Parge nalaze se ostrva Krf, Paksos i Antipaksos koje možete posetiti u okviru organizovanih izleta.

Parga u Grčkoj je najpopularnija destinacija tokom leta u Epiru. Ovaj mali grad se nalazi u mirnom zalivu Jonskog mora i ima intenzivan ostrvski stil. Živopisne kuće Parge su konstruisani amfiteatri na padinama planine, nudeći lep pogled na more. Zeleno ostrvce sa belom crkvom stoji na ulazu u luku, dok se ruinirani zidovi venecijanskog zamka mogu videti na vrhu brda iznad grada. Najviše od svega, Parga je poznata po neverovatnim plažama sa egzotičnom vodom. Sa pogodnom lokacijom u zapadnoj Grčkoj, Parga ima dobre osnove za dnevne izlete na Sivote, Prevezu, pa čak i Lefkadu.

Šta obavezno morate uraditi ako je vaša destinacija za odmor Parga ?

  • Na brdu iznad gradske luke, postoji venecijanski zamak, izgrađen u srednjem veku da zaštiti grad. Ovaj zamak je u velikoj meri uništen i danas.
  • Na brdu iznad sela Antousa postoji mali Otomanski dvorac sa prekrasnim pogledom na region. Ovaj zamak je takođe poznat kao zamak Ali-paše.
  • Kratkom vožnjom od Parge, postoji region ekstremne prirodne lepote: izvorište reke Aheron. Ovde posetioci mogu da se bave sportom i raftingom.
  • U leto se često organizuju dnevna krstarenja od grada Krfa do Parge i otoka Paksi. Plivajte u fantastičnim vodama, šetajte se preko srednjovekovnih staza i probajte tradicionalna jela.
  • U leto takođe postoje izleti brodom iz luke Parga do prekrasnog ostrva Paksi i Antipaksosa u Jonskom moru. Ova dva ostrva su poznata po svojim egzotičnim vodama.

Parga plaže

Brojne plaže, uvale i mala ostrva leže duž duge i lepe obale Parge. Idealne za porodične izlete, plaže imaju kristalno čistu vodu, zeleno okruženje i one su organizovane sa mnogo centara za sportove na vodi.

Najpopularnije plaže su Valtos i Lihnos, dve velike uvale organizovane sa mnogim turističkim objektima. Do plaža se može doći automobilom ili brodom iz gradske luke.

Najlepše Parga plaže:

Valtos se nalazi 2 km od Parge i ovo je dugačka peščana plaža, okružena zelenilom. Ova plaža ima veoma dobro razvijen turizam.

Gradska plaža je u pešačkoj udaljenosti od centra Parge, duga je i peščana. Poseduje mnogo turističkih objekata i mali otok ispred stvara slikovito okruženje za pravo letnje opuštanje.

Lihnos se nalazi 3 km istočno od Parge i ovo je lepa plaža koja ima mnoštvo turističkih objekata, takođe je okružena zelenilom.

Sarakiniko plaža je smeštena 12 km zapadno od Parge i ona je među najlepšim plažama u toj oblasti. Ima peščanu obalu sa mnogo turističkih objekata koji je okružuju.

Piso Krioneri se nalazi 1 km od Parge, a ova plaža je zaštićena iza zelenog brda, i prilično je popularna zbog svoje blizine Pargi.

Agios Joanis se nalazi 10 km istočno od Parge, ovo je divna i opuštajuća plaža u bliskoj udaljenosti od Parge.

Agios Sostis se nalazi 4 km zapadno od Parge, ovo je mala i opuštajuća plaža na putu ka plaži Sarakiniko. Voda je kristalno čista i obala je peščana.

Krioneri se nalazi 2 km od Parge, a ova plaža je u neposrednoj blizini Parge i ima mnogo turističkih objekata okolo. Plaža je peščana i organizovana.

Tvrđava u Pargi

Ovo utvrđenje se nalazi na vrhu brda iznad Parge i korišćeno je za odbranu od neprijatelja sa kopna i sa mora. Utvrđenje datira iz 11 veka, i uglavnom je služilo lokalnom stanovništvu da se zaštite od gusara i turaka. Tvrdjava je više puta je rušena i obnovljena. Izvan zamka je bilo postavljeno 8 kula koje su bile u funkciji odbrane. Unutar zidina utvrđena je nekada bilo čak 400 kuća.

Tvrđava Parga je posle dva uništenja obnovljena od strane Mlečana 1792. Zahvajujući svom prirodnom utvrđenju i njenom savršenom dizajnu, tvrđava je ostala neosvojiva sve do 1819 i napada Ali Paše. Nakon prodaje Parge turcima, Ali Paša je ojačao tvđavu još više, gde je postavio svoj harem i amam na vrhu utvrđenja. Na taj način je reorganizovao unutrašnjost utvrđenja.

Na ulazu u tvrđavu možete videti krilatog lava Agios Markos. Postoje razne odaje, bastioni, tajni prolaz do mora, kasarna, skladište, ostaci kuća.. Ako se popnete na tvrđavu imaćete prelep pogled na Pargu, more i prelepo ostrvo Svete Bogorodice. Utvrđenje je okruženo borovom šumom.

Oni koji se odluče da leto u grčkoj provedu u Pargi, mogu uživati u njenim veličanstvenim plažama, šetnjama kaldrmisanim uličicama, interesantnim lokalnim proizvodima, zanimljivim izletima i raznovrsnim sportskim aktivnostima. Veliki izbor kafea, taverni i restorana čine samo deo opuštene atmosfere i delić slikovite scenografije koje svima koji ovde provode letovanje čini nezaboravnim.

Parga je slikovit, tradicionalni gradić koji odiše posebnim šarmom, a svojim izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta. Parga je smeštena u malom zalivu na padini, okružena visokim planinama, sa bujnom vegetacijom i maslinjacima. Raskrsnica istoka i zapada, kao i jak uticaj zapadnih civilizacija i kultura ostavili su raskošno kulturno istorijsko nasleđe: tri tvrđave iz različitih perioda, Mikenski grob, Manastir Vlaheron, crkvu Svetog Sostisa… Za turiste je veoma zanimljiva tvrđava iznad samog mesta sa koje se pruža prelep pogled na zaliv i more. Pargu karakteriše i raznolikost plaža, duge peščane, kao i male mirne uvale do kojih se stiže…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...