KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Grčka 4 U – Sveta Gora IV deo
sveta gora

Grčka 4 U – Sveta Gora IV deo

Uspinjanje na vrh Atosa (2033 metara nadmorske visine)

Postoji veliki broj poklonika i planinara, koji žele da se popnu na Vrh Atosa. Treba imati u vidu da je to ozbiljan fizički napor, koji zahteva dobru pripremu, kondiciju i opremu. Najbolji period za to je letnji period, od maja do oktobra.

Vrh Atosa se nalazi na visini od 2033 metra nadmorske visine. Na njemu je sagrađena kapela posvećena preobraženju Gospodnjem, pokraj kapele je kamen na kome se nalazi gvozdeni krst Svetog Atanasija Atonskog, a tu je i bunar sa kišnicom.

Najčešća penjačka ruta počinje iz Karulje ili skita Svete Ane koja nastavlja ka raskrsnici Stavros-krst, na kojoj se ukršta put iz Kavsokalivije i iz manastira Velika Lavra Svetog AtanasijaMoguće je popeti se i sići u istom danu, ali to predstavlјa ozbilјan napor. Bolje je planirati dvodnevni poduhvat i prvoga dana prenoćiti u keliji Panagija, koja se nalazi na 1500 metara nadmorske visine. Ona se sastoji od dve prostorije i kapele. U prvoj prostoriji je bunar i ognjište, a u drugoj je prazna prostorija, sa betonskim podom i ćebadima. Zato je veoma važno, poneti vreću za spavanje.

Staze Atosa koje vode do vrha nisu preterano strme, ali uspinjanje traje dugo pa je dobro poneti nešto hraneZalihe vode možete obnoviti na odmorištu na 800 meta nadmorske visine, gde se nalazi česma, kao i u samoj PanagijiBunar se nalazi na samom vrhu. Od odeće je dobro poneti nešto toplije, otporno na vetar i kišu, jer se dešava da se vreme brzo promeni, a boravak na vrhu tokom noći nije moguć ni tokom leta, jer se temperatura naglo spušta.

Nakon uspona, sledi podvig spuštanja koji za mnoge predstavlјa veći napor nego uspon, jer je kamenje klizavo, a često se na prašnjavoj stazi izgubi ravnoteža, pa treba biti oprezan. U svakom slučaju, uspinjanje na vrh Atosa (kao i spuštanje) je ozbiljan poduhvat za koji je neophodno da se dobro pripremite i opremite.

Glavni grad i najvažnija mesta na Svetoj Gori

Kаrejа

Nalаzi se nа sredini poluostrvа, nа severoistočnim obroncimа Svete Gore. Ona je duže od jednog milenijuma duhovni, upravni i administrativni centar Svete Gore, u kome se nalaze svi samoupravni organi, sedište guvernera, predstavnika ministarstva spoljnih poslova Grčke. U Kаreji se nаlаzi Protаt, u kome se ostvаruje vrhovnа sаmouprаvа i sud, i konаci svih аtonskih mаnаstirа, osim mаnаstirа Kutlumušа, koji se nalazi pored sаme Kаreje. Tаkođe, tu su cаrinа, lučnа i policijskа uprаvа, ambulanta, pošta i prodаvnice.

Kаrejskа Sаbornа crkvа Uspenjа Presvete Bogorodice je nаjstаrijа nа Svetoj Gori i premа predаnju, osnovаo ju je 335. godine cаr Konstаntin Veliki. Ovde su sаčuvаne freske iz XIV vekа, а nа gornjem delu oltаrа nаlаzi se svetinjа Kаreje, čudotvornа ikonа Mаjke Božije Dostojno Jest, kao i čudotvornа ikonа Hristа Spаsiteljа. Čudotvornа ikonа Mаjke Božije Mlekopitаteljnicа nаlаzi se u keliji Svetog Sаve Srpskog zvаnoj Tipikаrnicа.

Dafne

Glavna luka Svete Gore, nalazi se na jugozapadnoj obali poluostrva. U njoj se nalaze carina i policija, ima prodavnica, suvenirnica, restorana. To je tranzitno mesto, odakle se autobusima odlazi u Kareju ili brodom dalje nastavlja dalje za manastire koji su dalje u nizu do Karulje, u podnožju planine Atos. Brodovi u dolasku do luke Dafne pristaju u luke svih manastira posebno u plovidbi od Uranopolisa.

Manastiri koji su na samoj obali kao što su Dohijar, Ksenofont i Pantelejmon nemaju svoje luke, a manastiri koji su udaljeni od obale imaju svoje luke, kao što je hilandarska luka Jovanica i luke manastira Zograf i Konstamonit.  Dafne je i luka manastira Ksiropotam koji se nalazi u neposrednoj blizini pored puta za Kareju.

Hilаndаrski Metoh Kаkovo

10 km pre mesta Jerisos, nalazi se ograđeni prostor gazdinstva manastira Hilandara, Kakovo. Monasi ovde uzgajaju masline i sve ono što oko manastira Hilandara, zbog manjka prostora, ne mogu da zasade. Na imanju postoji ribnjak, pilana, maslinjaci, mala crkvica. U mаnаstirskom konаku ili hotelu, se može prenoćiti.

Jerisos

Ribarsko mesto, sa 3500 stanovnika, jedno od lepših turističkih mesta na poluostrvu Halkidiki. Pored hotela, u ponudi je veliki broj apartmanima. Ima dosta restorana, barova, prodavnica, i ostalih turističkih sadržaja. Iz luke svakodnevno kreću brodovi za istočnu obalu Svete Gore.

Uranopolis

Uranopolis, što u prevodu nebeski grad, je živopisna luka, odakle isplovljavaju brodovi  kojima se obilazi Sveta Gora i brodovi kojima se može stići do luke Dafni i Jovanica na Svetoj Gori. Uranopolis ima lepe plaže, lepe hotele i vile. U samom mestu se može pronaći apartmanski, a van mesta hotelski smeštaj.

Karulja

Predstavlja simbol svetogorske pustinje. Monaške isposnice se nalaze u stenama. Sam naziv potiče od čekrka (karuli) kojima se isposnicima dostavlja hrana. Na Karulji postoji 12 staništa, u kojima žive monasi, koji se podvrgavaju najstrožim isposničkim pravilima.

Oni svoju molitvu nikada ne prekidaju, a hrane se isključivo suvom hranom. Bave se izradom različitih predmeta od drveta, kamena i školjki. Monasi žive svaki zasebno, mnogi pored kostiju prethodnika u čijoj su se pećini nastanili. Veoma su druželjubivi i raduju se posetama.

Dragi čitaoče, ukoliko čitaš ove redove, znači da si imao dovoljno strpljenja, da pročitaš ovaj sažeti tekst o Svetoj Gori Atonskoj, čija se priča razvijala i energija akumulirala kroz vekove. Po rečima monaha, sa putovanja po Svetoj Gori, niko se ne vraća isti kao pre polaska. Atmosfera, energija i duhovnost Svete gore Atonske i najveće srpske svetinje, manastira Hilandara, jeste iskustvo koje vas duhovno obogati, ispuni i stvori želju da se što pre vratite.

Uspinjanje na vrh Atosa (2033 metara nadmorske visine) Postoji veliki broj poklonika i planinara, koji žele da se popnu na Vrh Atosa. Treba imati u vidu da je to ozbiljan fizički napor, koji zahteva dobru pripremu, kondiciju i opremu. Najbolji period za to je letnji period, od maja do oktobra. Vrh Atosa se nalazi na visini od 2033 metra nadmorske visine. Na njemu je sagrađena kapela posvećena preobraženju Gospodnjem, pokraj kapele je kamen na kome se nalazi gvozdeni krst Svetog Atanasija Atonskog, a tu je i bunar sa kišnicom. Najčešća penjačka ruta počinje iz Karulje ili skita Svete Ane koja nastavlja ka raskrsnici Stavros-krst, na kojoj se ukršta…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...