KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Grčka letovanje kopneni deo
Grčka letovanje kopneni deo

Grčka letovanje kopneni deo

Grčka ima neverovatno srećnu okolnost da joj je obala veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva, što je više nego pogodno za razvoj turizma. Takođe, pogodna okolnost je što Grčka izlazi na čak tri mora, Jonsko, Egejsko i Mediteransko. Klima je veoma prijatna, mediteranska, sa blagim, vlažnim zimama i suvim, toplim letima.

Jedno od omiljenih delova Grčke za turiste jeste poluostrvo Halkidiki. Njegova glavna privredna grana je turizam kao i sve prateće usluge koje ga prate. Čuvena tri prsta Kasandra, Sitonija i Atos.

Kasandra poznatija kao “prvi prst” je najposećeniji deo Halkidikija. Dobila je ime po drevnom kralju Makedonije, Kasandrosu. Dugačke peščane plaže i kristalno bistro, čisto i toplo more, pružaju sve uslove za divan odmor. Popularna mesta na ovom prstu su Hanioti, Pefkohori, Polihrono, Kalitea, Posidi, Sani i mnoga druga.

Sitonija je središnji prst koji sa jedne strane gleda na Kasandru, a sa druge na Atos. U Sitoniji se nalazi ultra popularno letovalište Neos Marmaras, sa svojim turističkim centrom Porto Karas. Na ovom prstu možete naći divne uvale, do kojih se ne može doći sa kopna već isključivo sa mora, tako da ih mnoge brodske ture uključuju u svoju ponudu.

Atos je svakako najpoznatiji treći prst po čudesnoj Svetoj Gori. Sa svojih 20 manastira, Sveta Gora pretstavlja najveće pravoslavno svetilište. Iako je upravo Sveta Gora najaznačanija znamenitost Atosa, ovaj treći prst ima i idealne uslove za turizam, tako da možete naći sjajne hotele i uživati u svom odmoru.

Olimpska regija

Mesta u Olimpskoj regiji: Katerini, Paralia, Leptokaria, Nei Pori, Olympic beach, Platamon, Makrigialos, Skotina

U ovoj oblasti nalaze se letovališta najbliža Solunu i granici. Mogu biti dobar izbor za porodice kojima je prioritet da letuju povoljno i kraće voze do letovališta. Samim tim što su cene u ovim mestima među najpovoljnijim u Grčkoj, budite spremni da plažu delite sa većim brojem turista iz Srbije, Makedonije, Bugarske…

S obzirom da ova letovališta većinom nude porodični odmor, sadržaja za decu ima skoro na svakom koraku. Međutim, Paralia je mesto koje može biti odlično i za mlađe parove bez dece koji su željni noćnih izlazaka i kasnih odlazaka na plažu, jer klubova za mlade u ovom popularnom mestu ima nekoliko.

More u nekim od ovih letovališta nije kao sa najlepših razglednica Grčke, ali to ne znači da se i u njima ne možete fenomenalno provesti. Ukoliko su vam tirkizna boja mora i nezaboravne plaže prioritet, krenite dalje…

Solunska regija

Mesta u Solunskoj regiji: Agia Triada, Perea, Nea Mihaniona, Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna, Ofryniou

I u ovoj regiji takođe se nalaze mesta najbliža makedonskoj granici, i od Soluna su udaljena najviše 70 km. Kao i u Olimpskoj regiji, letovališta ovde važe za povoljnija i preporučuju se porodicama sa manjom decom koji ne žele puno da istražuju okolinu već im je prioritet da svakodnevno budu stacionirani u jednom mestu i na jednoj plaži.

Grčka ima neverovatno srećnu okolnost da joj je obala veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva, što je više nego pogodno za razvoj turizma. Takođe, pogodna okolnost je što Grčka izlazi na čak tri mora, Jonsko, Egejsko i Mediteransko. Klima je veoma prijatna, mediteranska, sa blagim, vlažnim zimama i suvim, toplim letima. Jedno od omiljenih delova Grčke za turiste jeste poluostrvo Halkidiki. Njegova glavna privredna grana je turizam kao i sve prateće usluge koje ga prate. Čuvena tri prsta Kasandra, Sitonija i Atos. Kasandra poznatija kao “prvi prst” je najposećeniji deo Halkidikija. Dobila je ime po drevnom kralju Makedonije,…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...