KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Najbolje iz Grčke
najbolje iz grcke

Najbolje iz Grčke

Grčka nisu samo plaže, sunce, prelepa ostrva, Grčka je i dobra hrana, piće i još puno toga… Proverite…

OUZO

Prvi osećaj – povratak u detinjstvo –  prva asocijacija je sirup za kasalj Sinekod. Iako je u pitanju rakija, više podseća na liker. Sladunjav, aromatizovan. Pravi se od mediteranske biljke Anis. Spada u grupu grčkih rakija, mada ga neki smatraju i likerom. Bezbojan, po ukusu vrlo sličan Cipori i Makedonskoj Mastici. Jedan od najpoznatijih (ali i najboljih) brendova je BarbaYanni.

Uglavnom se konzumira sa ledom – kada ga dodate u čašu, kombinacija ouza i leda se zamuti, pa podseća na šveps ili gusto hlorisanu vodu.

NAJBOLJI GRČKI PREHRAMBENI PROIZVODI

Evo deset grčkih namirnica koje možete kupiti u svakoj njihovoj radnji, a izuzetni su:

  • Čokoladni keks – ovo je čist orgazam za čulne papile jezika! Najbolji keks na svetu koji sam ikada jeo. Ne postoji ništa slađe od ovoga. Jedini keks koji će u vama probuditi onaj najgori ljudski poriv da detetu iz ruke otmete keks da bi ste vi ga pojeli.
  • Ćureca prsa – bitno je da napomete da želite dimljena ćureća prsa, ili jednostavno smoked turkey. Seku količinu po želji, ukus je nepobediv, ne oseća se nikakva hemija niti aditivi. Kupovali smo u različiim radnjama, različitih proizvođača, birali odokativnom metodom i nijednom nismo pogrešili.
  • Marmelada – ova ubija koliko je dobra! Svaki drugi dan smo kupovali po pola kile. U pola noći uhvatiš dete pored frižidera kako kašikom vitla po kutiji.
  • Pužići sa sirom – 1,6 evra kesa sa 4 komada. Komad je težak oko 150 grama. Kupuju se zamrznuti i onda ih pečeš kod kuće u rerni. Bolji su od najbolje sarajevske pite sa sirom u Nišu. Bolji od Antonovog bureka sa sirom.
  • Feta – samo na merenje kupujte, pre toga pitajte vašeg Grka koju marku da kupite. Nemojte one industrijske koji su već u ambalaži jer izostaje miris i ukus koji feti daje onaj pravi šmek. I ne kupujte veće količine, bolje svaki dan po malo da uvek bude sveže.
  • Masline – samo domaće i na kilo. Jeli smo na Halkidikiju njihove domaće, više liče na suve šljive nego na masline, a ukus je ludilo! Ima u svakom dućanu.
  • Jogurt – Mevgal Ariani, samo taj i nijedan više. Svojim ukusom vratiće vas u detinjstvo i podsetiti na roze beli trouglasti tetrapak PKB.
  • Retzina – belo vino sa aromom smole, 1,5 evra flašica pola litra, uz sodu nema bolje.
  • Fix – po mnogima najbolje grčko pivo. Posle girosa legne ko budali šamar.
  • Uzo – da nazdravite jednom dnevno i pobijete holesterol u krvnim sudovima. Obavezno dodajte led da bi ukus bio autentičan.

Retzina

Cena u prodavnici je oko 1,35€ za flašu od pola litre. U kombinaciji sa soda vodom (odnos 70-30%) odlično prolazi kao špricer. Jeftini špricer. Ali neki ga piju i čisto.

Ukus je upravo onakav kakav bi očekivali od vina pomešanog sa smolom ili što je neko rekao, kao da je neko u čašu vina ubacio svežu šišarku, poneku iglicu i koru sa smolom nekog čempresa ili bora.

Ukus je vrlo specifičan, ali prijatan. Možda malo opor, ali omamljujuće opor. Traži jednu do dve čaše akomodacije čula, ali posle toga vas sebično uzima samo za sebe i ne dozvoljava da ga ostavite i pređete na drugo. Zahteva da bude hladan, kao i soda voda ili kisela, ali vas zato nagrađuje neponovljivom aromom koja dugo ostaje u ustima. Količina alkohola taman koliko treba…

Evo šta treba jesti u grčkoj taverni

Većina taverni čuva tajne svojih recepata od spoljnjeg sveta. Dobru možete prepoznati po tome što je uvek blizu riblje pijace, a obično ima i svoju baštu sa povrćem i začinima. Terasa u hladovini je obavezna.

Kad odaberete sto, poručite horiatiki salatu od sečenog paradajza, luka, krastavaca, maslina i fete.

Zatim sledi fava, glatki pire od boba sa sečenim crnim lukom i maslinovim uljem. Možete probati i taramosolatu, sočni mus od belog (ne crvenog) kavijara, a ako imaju lišće cvekle, uzmite ga uz skordaliju, mešavinu krompira i sirovog belog luka.

U proleće možete dobiti brojne divlje biljke začinjene limunom.

Uz ove priloge treba jesti i nešto prženo, a odaberite pržene kuglice napravljene od tikvica, leblebija ili sira, koje su slične ćuftama.

Umesto musake, poručite papoutsakiju, celi patlidžan punjen mlevenom junetinom i paradajzom, preliven bešamel sosom i ispečen.

Ako vam se jedu mahunarke, uzmite boraniju sa paradajzom, belim likom i medom, dok je od mesa najbolja piletina, lagano pečena u gnezdu od krompira začinjenih limunovom koricom.

Za desert je idealna lubenica, ali možda možete pronaći i keksiće.

Kasnije kada sunce zađe, a glad se vrati, preskočite tavernu i posetite kafe u kom možete jesti meze. Jaka pića poput uzoa i rakije su obavezna.

Tražite ćufte od jagnjetine začinjene anisom (keftedakia), cveklu pomešanu sa jogurtom i peršunom, mariniranu svinjetinu dimljenu u aromatičnim travama, lokalne masline, sušeno voće i sir.

Tradicionalno, uzo se pije sa ribom i morskim plodovima, poput marinirane hobotnice ili slanih inćuna. Ako ste blizu mora, tražite kidoniju, lokalnu školjku koja se živa otvara za stolom, začinjava limunom i guta.

Posle, ako vas noćni provod izgladni, nema ničeg boljeg od suvlakija, ali ako ste kulinarski puritanac, nemojte tražiti sve od priloga. Posvetite malo pažnje i odaberite ono što vam se dopada sa spiska, ili ćete dobiti čak i majonez i kečap.

Grčka nisu samo plaže, sunce, prelepa ostrva, Grčka je i dobra hrana, piće i još puno toga... Proverite... OUZO Prvi osećaj – povratak u detinjstvo –  prva asocijacija je sirup za kasalj Sinekod. Iako je u pitanju rakija, više podseća na liker. Sladunjav, aromatizovan. Pravi se od mediteranske biljke Anis. Spada u grupu grčkih rakija, mada ga neki smatraju i likerom. Bezbojan, po ukusu vrlo sličan Cipori i Makedonskoj Mastici. Jedan od najpoznatijih (ali i najboljih) brendova je BarbaYanni. Uglavnom se konzumira sa ledom – kada ga dodate u čašu, kombinacija ouza i leda se zamuti, pa podseća na šveps ili…

Review Overview

User Rating: 4.75 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...