KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Najlepša grčka ostrva – Samos

Najlepša grčka ostrva – Samos

Samos je rodno mesto velikog grčkog filozofa i matematičara Pitagore, filozofa Epikura, ali i astronoma Aristarha, koji je prvi izložio teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obratno.

Prateći tragove ovih velikih Grka i posećujući brojne arheološke lokalitete ostrva Samos, poput kasnoarhajskog hrama Heraion i ujedno i najvećeg hrama boginje Here u čitavom grčkom svetu, ali i posećujući kulturne događaje i muzičke festivale kojih na Samosu ima na pretek, turisti nikako ovo ostrvo ne zaboravljaju da na karti svojih budućih putovanja ucrtaju i po drugi, pa čak i treći put.

Samos je grčko ostrvo smešteno u istočnom delu Egejskog mora, uz samu obalu Turske. Zauzima površinu od 447, 4 kvadratnih kilometara, a na njemu živi oko 34 000 stanovnika. Glavni gradski centar na ostrvu je Vathi, a druga značajnija mesta su Karlovassi i Pythagorion.

Na području Samosa preovladava sredozemna klima, ali zbog vetrova koji ovde duvaju, leta su mnogo podnošljivija nego na drugim grčkim ostrvima.

Samos je ostrvo sa dugom istorijom. Bio je naseljen još u najstarija vremena, a u antičko vreme bio je značajno trgovačko mesto. Tokom antičkog perioda često je menjao gospodare, a od srednjeg veka se nalazio u sastavu Vizantijskog carstva. Od 1550. godine Samosom su vladale Osmanlije, i tako je bilo sve do Balkanskih ratova, kada je pripojeno modernoj Grčkoj.

Samos je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva. Sa svojim položajem, i bogatom turističkom ponudom, ovo je omiljena destinacija za veliki broj turista.

Plaže na Samosu

Samos plaže su poznate po svom zelenom okruženju i kristalno čistoj vodi. Kokari, Lemonakia, Mikali i Tsamadou su među najlepšim plažama u Samosu. Iako su neke Samos plaže organizovane i veoma popularne, zadržale su slikovit ambijent. Mnoge skrovite uvale se mogu naći za više privatnosti, a neke posećuju i naturisti.

Najlepše plaže

Tsamadou se nalazi 13 km severozapadno od glavnog grada Vati i ovo je među najlepšim plažama na Samosu. Okružena bujnim zelenilom i kristalno čistom vodom, deo ove plaže je za nudizam.

Potokaki se nalazi 14 km jugo-zapadno od glavnog grada Vati. Potokaki je divna, šljunkovita plaža u blizini Pitagoriona, na južnoj strani ostrva. Organizovana je sa ležaljkama i suncobranima i bude veoma zauzeta preko leta.

Lemonakia se nalazi 13 km severozapadno od glavnog grada Vati. Lemonakia je slikovita plaža u neposrednoj blizini turističkog odmarališta Kokari. Organizovana je i ima mekani pesak na obali.

Psili Amos se nalazi 11 km jugoistočno od glavnog grada Vati. Psili Amos je velika, peščana plaža koja bude veoma popularna preko leta. Nalazi se u neposrednoj udaljenosti od glavnog grada Vati, organizovana je sa mnogim ležaljkama i suncobranima.

Tsabou se nalazi 15 km severozapadno od glavnog grada Vati. Lepa plaža Tsabou je idealna da se opustite i odmorite, daleko od gužve.

Mikali se nalazi 8 km južno od glavnog grada Vati. Mikali je mala, šljunkovita plaža sa čistom vodom. Od Mikali plaže, posetioci mogu da vide suprotnu obalu Turske.

Kerveli se nalazi 7 km jugoistočno od glavnog grada Vati. Kerveli je neorganizovana, izdvojena plaža na istočnoj strani Samosa. Okružena mnogim zelenilom, ova mala uvala je idealna za opuštanje.

Posidonio se nalazi 13 km jugoistočno od glavnog grada Vati. Ova mala plaža se nalazi na jugoistočnom delu ostrva. Mala i osamljena, odlično je mesto za opuštanje.

Heraion se nalazi 17 km jugo-zapadno od glavnog grada Vati.

Heraion je divna ribarska luka na južnoj strani ostrva. Nazvana je po čuvenom hramu Hera koji se nalazi u bliskoj udaljenosti od plaže.

Kokari se nalazi 10 km severozapadno glavnog grada Vati. Divna plaža Kokari ima male kamenčiće i čistu vodu.

Ponekad ovde može biti vetrovito, ali generalno je to divno mesto za opuštanje.

Turističke atrakcije na Samosu

Heraion su ostaci svetilišta posvećeni grčkoj boginji Heri. Hera je bila žena boga Zevsa, poznata po ljubomori koju je gajila. Hearion se nalazi na oko 7 km jugozapadno od grada Pythagoriona, a smatra se za mesto gde su Zevs i Hera proveli njiihov medeni mesec. Ovo je nezaobilazna atrakcija ostrva Samos.

Tunel Eupalinus se smatra za jedno od osam svetskih čuda starog sveta. Ovo je jedna od najposećenijih turističkih lokacija na Samosu. Tunel je nekada bio središnji deo ogromnog akvadukta, a ime je dobio po njegovom arhitekti. Izgrađen je u šestom veku pre nove ere, u vreme vladavine Polikrata. Eupalinus je širok oko 1, 80 metara, iste je visine, a dugačak je 1350 metara. gradnja ovog tunela predstavlja jedan od najvećih podviga starih Grka, i svedoči o njihovom ogromnom znanju.

Manastir Spiliani se nalazi severozapadno od grada Pythagoriona, na 125 metara nadmorske visine. Crkva je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, i građena je u velikoj pećini. U njoj se nalazi mermerna ikona Bogorodice koja se smatra čudotvornom. Od manastira se pruža predivan pogled na Pythagorion, a tačno 95 koraka vodi u veliku pećinu.

Dvorac Lykourgos Logothetis je jedan od najzanačajnijih primera moderne grčke odbrambene arhitekture. Izgrađen je u devetnaestom veku, a nosi ime jednog od lokalnih vođa grčke revolucije protiv Turaka. Nalazi se na brdu za koje se veruje da je jedan od najstarijih Akropolja na Samosu. Pored dvorca je smešten manastir iz 1824. godine, podignut u čast pobede nad Turcima. Manastir je posvećen Preobraženju Hrista.

Samos je rodno mesto velikog grčkog filozofa i matematičara Pitagore, filozofa Epikura, ali i astronoma Aristarha, koji je prvi izložio teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obratno. Prateći tragove ovih velikih Grka i posećujući brojne arheološke lokalitete ostrva Samos, poput kasnoarhajskog hrama Heraion i ujedno i najvećeg hrama boginje Here u čitavom grčkom svetu, ali i posećujući kulturne događaje i muzičke festivale kojih na Samosu ima na pretek, turisti nikako ovo ostrvo ne zaboravljaju da na karti svojih budućih putovanja ucrtaju i po drugi, pa čak i treći put. Samos je grčko ostrvo smešteno u istočnom delu…

Review Overview

User Rating: 4.85 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...