KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Najlepše grčke plaže

Najlepše grčke plaže

Koje su „najbolje“ plaže u Grčkoj je očigledno veoma subjektivna stvar. Jedno je sigurno: ova zemlja ima pregršt divnih plaža. Neke su odlično organizovane i luksuzne, neke su izolovane i zavučene. Jedne nude čisto more, druge savršeno mekan pesak, treće su okružene neverovatnim pejsažem. Sajt Greeklandscapes.com je objavio svoju listu najboljih plaža.

Oni koji su sastavili listu su ih lično obišli, uz obrazloženje da svake godine otkrivaju nova predivna kupališta. Njihov kriterijum je – da plaža mora biti toliko divna da biste prešli pola sveta samo da zaplivate u njenim vodama.

Balos (Hanija, Krit)

Teško je opisati rečima sirovu lepotu plaže Balos. Mekan beli pesak miluje tirkizna kristalna voda dok je ceo pejzaž okružen ostrvcima i planinama. Malo je van glavnog puta, ali nekoliko krstarenja iz Kisamosa nude jednostavan pristup. Dvorac na obližnjem ostvru Gramvusa doprinosi lepoti i mistici ovog mesta. Možete doći i kolima, kamenitim putem, ali računajte na pristojan hod do same plaže.

Sarakiniko (Ostrvo Elafonisos, Peloponez)

Iza ćoška je jednako divna Simos plaža. Za jedno ovako majušno ostrvo, Elafonisos na južnom kraju Peloponeza nudi tri najlepše plaže Grčke (Panagija je treća) i ima najlepše more na svetu.

Navagio (Zakintos)

Još jedna izolovana plaža do koje može da se stigne samo brodom. Krupan beli pesak, duboka plava voda, strme litice i velike pećine koje čekaju ljubitelje ronjenja dovoljni su da je učine jednom od najlepših plaža Grčke, a ono što je čini posebnom je brodska olupina na sred obale.

Belegrina (Ostrvo Hrisi)

Hrisi je malo nenaseljeno ostrvo južno od Krita blagosloveno impresivnim plažama. Sa tirkiznim kristalno čistim morem i belim mekanim peskom i zalivom Belegrina je najlepše u toj grupi. Uprkos tome što je Hirsi „pusto“ ostrvo, njegova populacija naraste preko leta kad gomila kampera „usidri“ svoje šatore ispod kedrovih stabala (uprkos njihovom zaštićenom statusu) a hiljade dnevnih izletnika stigne sa Jerapetre (na Kritu) da se okupa u vodama Belegrine.

Plaža se nalazi „na ivici“ Evrope, ali defintivno je vredna puta. Obavezno ponesite masku za ronjenje.

Elafonisos (Hanija, Krit)

Dve najbolje plaže nizu – to ne bi trebalo da bude dozvoljeno. Ali takva je priroda zapadne obale Krita, bogate predivnim plažama i morem. Elafonisos je previše prometan za tako udaljenu destinaciju na jugo-zapadnoj obali Hanije ali je uređena sa toliko obzira prema zaštiti okoline da je zasluženo u prvih deset.

Mermerna plaža (Tasos)

Na istočnoj obali ostrva Tasos, smeštena je i čuvena plaža Saliara, takođe poznata i kao Mermerna plaža (Marble Beach), koja nije slučajno dobila to ime: njen fini pesak je pomešan sa milionima sitnih, sjajnih, belih kamenčića od mermera, od kojeg su i antički Grci ukrašavali hramove u čast svojim bogovima.

Mermerna plaža je smeštena u jednoj maloj, usamljenoj uvali i nije pristupačna putem. Za one koji žele da posete ovu plažu, trebalo bi da se usmere na susednu plažu i hotelsko-apartmanski kompleks Makriamos, od kojeg postoji zemljani, planinski put sa naznakom ‘’Saliara Beach’’, odakle ima oko 5 kilometara. Možete se dobro pripremiti i do nje krenuti peške ili se usuditi da krenete kolima, uprkos neravnom, neasfaltiranom putu, rupama i beloj mermernoj prašini. Put je izuzetno loš, jer njime veliki kamioni prevoze mermer. Plaža je na kraju puta a ono što budete videli je više nego dovoljna nagrada za vašu upornost-mermerni šljunak i nestvarno plavo more. Do pre nekoliko godina ovo je bila divlja plaža i samo su malobrojni znali za njeno postojanje.

Danas, Mermerna plaža je prekrivena ležaljkama i suncobranima, a na plaži se nalazi egzotični bar. Zabranjeno je unositi svoje suncobrane i ležaljke. Upotreba suncobrana i ležaljki je besplatna uz konzumaciju pića iz bar-a.

Ukupna dužina plaže iznosi 70ak metara, nema mnogo mesta i zbog toga se preporučuje raniji dolazak na plažu. Uprkos tome što pristup plaži nije nimalo lak, Saliara spada u atraktivniju plažu Tasosa i turisti je masovno obilaze, naročito tokom sezone.

Egremnoi (Lefkada)

Jedna od najbolje čuvanih tajni Grčke. Predivni pejzaž, kristalna tirkizna voda i mekan beli pesak čine ovu plažu jednom od najlepših. Njena pomalo zabačena lokacija na zapadnoj obali Lefkade i hiljade kvazi stepenica drže mase turista podalje. Savršeno u svakom smislu.

Mirtos (Kefalonija)

Posetioci sajta grčke turističke organizacije izglasali su Mirtos pre nekoliko godina kao najbolju plažu i ne bez razloga. Fantastično more i beli kamenčići su udobmo smešteni među strme litice na zapadnoj obali Kefalonije.

Finikas (Kato Kufonisi)

Čitav pojas obale od Finikasa do severnog vrha ostrva (Pori plaža) je egejski san za ljubitelje sunčanja, od kojih mnogi vole nudizam. Pesak i kamenje se smenjuju naizmenično na ovoj predivnoj obali majušnog ostrva.

Plaka (Naksos)

Beskrajni pojas peska počinje u blizini grada Naksosa i pruža se duž čitave obale ostrva, skoro skroz do južnog vrha (ili tako barem deluje). Od plaža načičkanih ljudima i ležaljkama, dolazi se do izolovanijih delova oivičenih velikim peščanim dinama.

Raj (Paradise), Kos

Mekan beli pesak i izvajane stene uokviruju božanstvenu toplu vodu Rajske plaže na Kosu. Uprkos velikom broju turista koji se sjate na obalu i mogu da vas ometaju svojim igrama na vodi, plaža je i dalje jedna od najboljih u Grčkoj.

Koje su „najbolje" plaže u Grčkoj je očigledno veoma subjektivna stvar. Jedno je sigurno: ova zemlja ima pregršt divnih plaža. Neke su odlično organizovane i luksuzne, neke su izolovane i zavučene. Jedne nude čisto more, druge savršeno mekan pesak, treće su okružene neverovatnim pejsažem. Sajt Greeklandscapes.com je objavio svoju listu najboljih plaža. Oni koji su sastavili listu su ih lično obišli, uz obrazloženje da svake godine otkrivaju nova predivna kupališta. Njihov kriterijum je – da plaža mora biti toliko divna da biste prešli pola sveta samo da zaplivate u njenim vodama. Balos (Hanija, Krit) Teško je opisati rečima sirovu lepotu…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...