KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Nekoliko saveta šta ne propustiti u Pargi

Nekoliko saveta šta ne propustiti u Pargi

Parga ranijih godina predstavlja jednu od najtraženijih destinacija. Sigurno je tako, jer pored lepota i sadržaja koje pruža samo mesto, postoje brojne opcije kako bi turisti obogatili svoj odmor i učinili ga još zanimljivijim. Gradić je zaista očaravajući i osvaja srca turista. Njegove prelepe plaže, brdovitost i očaravajuća tvrđava i ostrvo Device zaslužne su za to da je Parga jedno od retkih mesta koje nikad ne dosadi.

Svako ko dođe u Pargu obavezno poseti ostrva Paksos i Antipaksos, to je jedan od najtrazenijih izleta. Ostrva se nalaze naspram Parge, na nekih sat vremena vožnje brodićem. Izlet košta od 15-25 eur po osobi, zavisi od broda i trajanja. Antipaksos nije naseljen, ali ima kristalno čisto more i prelepe plaže. Jedna od najlepših je Voutoumi. Na Paksosu se obilaze Plave pećine i pravi pauza za kupanje, a kasnije se pristaje u luku Gaios. U ovom gradiću se pravi pauza, jer je idealna za boravak i preporučuje se kupovina maslinovog ulja i domaćeg vina.

Krstarenje Jonskim ostrvima podrazumeva polazak sa Lefkade iz Nidrija. To je celodnevni izlet čija je cena oko 40 eur. Posetioci najvise uzivaju u pejzažima jer je priroda zaista očuvana, a boja mora ostavlja bez daha. Na Lefkadi se pristaje na plaže Porto Katsiki i Egremni i moguće je kupanje. Posle toga se obilazi ostrvo Kefalonija i njegova slikovita luka Fiskardo. Na kraju se obilazi čuveno Odisejevo ostrvo Itaka koje su proslavili grčki mitovi. Tokom plovidbe moguće je videti i druga mala nenaseljena ostrva koja poseduju prelepe pejzaže.

Iako Krf predstavlja atraktivnu destinaciju samu po sebi, ipak treba iskoristiti priliku i kad ste vec u njegovoj blizini, posetiti ga iz Parge. Izlet je istorijskog karaktera, obilazi se ostrvo Vido i Srpska kuća, kao i sam glavni grad Krf. Do ostrva Vido stiže se lokalnim čamcem, a Srpska kuća predstavlja muzej posvećen stradanju srpske vojske prilikom povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Kerkira je pravi mediteranski gradić sa brojnim kulturno istorijskim spomenicima i poznatim muzejima.

Izvor reke Aheron predstavlja oblast od posebne prirodne lepote između naselja Thesprotia i Preveza, blizu sela Gryki. Ova reka može da predstavlja fantastičan kratak izlet sa čistom vodom i okolnim kamenitim pejzažom. To je zapravo jedno od najmanje poznatih mesta u okolini Parge tako da je zadržalo svoju netaknutu prirodnu lepotu i posebnu energiju. Ova reka je po mitološkom predanju jedna od pet reka grčkog podzemnog sveta kojom su se duše umrlih prevozile do Hada.

Predivna oblast Zagorohoria obilazi se autobusom kao i Vikos kanjon i grad Janjina. Cena izleta je oko 28 eur. Ovu oblast čini 46 planinskih sela sa kamenim kućicama, uske kaldrmisane ulice, planinski pejzaži, potoci, vodopadi, nacionalni parkovi… Cela oblast se prostire na površini od hiljadu kvadratnih kilometara, a smeštena je u podnožju planine Pindos. Na ovom izletu turisti uživaju u prirodi, pešačenju, čistom vazduhu i bajkovitim predelima.

U okolini Parge nalaze se prelepe plaže od kojih je najpoznatija Valtos plaža. Ona je definitivno najatraktivnija i najposećenija. Od samog grada je na nekih 25 min hoda. Predstavlja uređenu dugu peščanu plažu sa ležaljkama. Pravi je raj za turiste koji preferiraju sportove na vodi.

x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...