KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Odaberite svoje grčko ostrvo
grčka ostrva

Odaberite svoje grčko ostrvo

Ovo je lakše reći nego uraditi, jer Grčka ima oko 1.400 ostrva, od kojih je oko 230 naseljeno. Zbog velike raznovrsnosti u malom radijusu, blizine pirejske luke, kao i najbolje međuostrvske brodske konekcije, mi smo u obzir uzimali samo ostrva iz grupe Kiklada, kao i ona u njihovoj neposrednoj blizini. (Za informacije o prevozu posetite www.gtp.gr ili www.greekferries.gr). O ukusima ne treba raspravljati, pa iako imate svog favorita za najbolje grčko ostrvo, možda vam naš izbor posluži kao predlog ideja za neko buduće letovanje…

Najbolja scenografija: Santorini

Poznate slike belih kućica i crkvica sa plavim prozorima i vratima, na obroncima brda, sa dramatičnim pogledom na more – to je Santorini.

Zalazak sunca na terasi uz meze i čašu vina, dok se vatra na horizontu razliva po vodenoj površini – to je Santorini.

Scenografija je podjednako impresivna i dole na obali.

Najupečatljivije su Crvena plaža, plaža Eros i Kaldera.

Najbolji noćni život: Mikonos

Mikonos je grčki pandan Ibici, samo bez šljokica i lažnog sjaja.

Tokom jula i avgusta glavne ulice grada Mikonosa potpuno su zakrčene masom turista koji dolaze u provod, ali oprez – kao i kod nas, zabava počinje tek kasno uveče.

U međuvremenu, možete da uz pićence posmatrate zalazak sunca u nekom od brojnih barova sa pogledom.

 

Najbolje tradicionalno iskustvo: Naksos

 

Najveće ostrvo Kiklada ima predivne plaže na zapadnoj obali, mletački zamak u glavnom gradu, nekoliko zanimljivih arheoloških lokaliteta i – 46 tradicionalnih sela po kojima je poznato.

To nije scenografija za turiste, sve su ovo prava sela u kojima ljudi žive kako su i njihovi preci vekovima pre njih.

 

Najbolji vindsurfing: Paros

Paros bi po kosmopolitskom duhu mogao da parira Mikonosu, ali ono što stvarno privlači ljude ovde je spoj snage vetra i prelepih ostrvskih plaža, idealan za kiteboarding i wind surfing. Tokom leta, vetrovi poznati kao meltemi duvaju preko Egejskog mora, privlače profesionalce na Pounda plažu na zapadu i plaže Santa Marija, Golden Beach, New Golden Beach na istoku.

Najbolje plaže: Milos

Posebno je teško izabrati najbolju plažu u Grčkoj, izbor je tako veliki… Ali vulkanski Milos smo odabrali zbog toga što ima veliki broj različitih vrsta plaža (oko 80) – od belog ili crnog peska, stenovitih, šljunkovitih, i sa bojom mora u paleti od smaragdne do akvamarin plave. Ima puno malih zaliva, a nekim plažama može se pristupiti samo brodićima. Izdvajamo plaže Sarakiniko, Paliochori, Tzigrado, Papafragas i Paliorema, koje nikako ne treba propustiti.

Najbolje za ljubitelje prirode: Ikarija

Ovo ostrvo se prostire na 255 km2 i većim delom je planinskog karaktera.

Geografski diverzitet je ovde zedivljujuć – jezera i planinske rečice, borove i hrastove šume, planinski puteljci koji povezuju raštrkana sela, čine preduslove za idealan aktivni odmor.

Nakon naporne šetnje, možete se opustiti u vodama nekog od brojnih toplih mineralnih izvora.

 

Najbolja „Robinzon Kruzo“ destinacija: Kufonisi

Ovo su, u stvari, tri ostrva: Kato i Ano (donji i gornji) Kufonisi,i nenaseljeno ostrvo Keros na kome se nalazi zanimljiv arheološki lokalitet.

Nekoliko stotina stanovnika bave se ribarstvom i osim nekoliko starih crkvica, ovde nema mnogo sadržaja.

Ali to je i ideja, za sve one koji vole da samuju, uživajući na pesku u mirisu mora.

 

Najbolje romantično utočište: Folegandros

U senci Santorinija, koje važi za neprikosnovenu meku za parove, planinsko ostrvo Folegandros je prava destinacija za večite romantike. Glavno selo Hora nalazi se na 200m nadmorske visine i njegovim malim isprepletanim ulicama dominiraju bele kućice sa plavim vratima i prozorima. Mletački zamak Kastro je odlično očuvan, a magarci su ovde i dalje glavno prevozno sredstvo. Nestvarnom okruženju doprinose plaže sa kristalno čistom vodom.

Najbolja hrana: Krit

Plodno zemljište, povoljna mikroklima i vredno stanovništvo zaslužni su za najukusnije jagode, lubenice, patlidžane i paradajz koje ćete jesti u Grčkoj.

Maslinovo ulje, sir i vino ne treba ni pominjati.

Taverne i kafei su ovde brojni i šta god od lokalne kuhinje da izaberete, nećete pogrešiti.

 

Ovo je lakše reći nego uraditi, jer Grčka ima oko 1.400 ostrva, od kojih je oko 230 naseljeno. Zbog velike raznovrsnosti u malom radijusu, blizine pirejske luke, kao i najbolje međuostrvske brodske konekcije, mi smo u obzir uzimali samo ostrva iz grupe Kiklada, kao i ona u njihovoj neposrednoj blizini. (Za informacije o prevozu posetite www.gtp.gr ili www.greekferries.gr). O ukusima ne treba raspravljati, pa iako imate svog favorita za najbolje grčko ostrvo, možda vam naš izbor posluži kao predlog ideja za neko buduće letovanje… Najbolja scenografija: Santorini Poznate slike belih kućica i crkvica sa plavim prozorima i vratima, na obroncima…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...