KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Pefki letovalište na ostrvu Evia

Pefki letovalište na ostrvu Evia

Kada je pre samo nekoliko godina malo letovalište Pefki na ostrvu Evija postalo odredište srpskih turista, zauzelo je posebno mesto u njihovim srcima. Otuda ne čudi što mu se stalno vraćaju kao mestu u kom se ukrštaju mir i svežina, miris mora i savršeno čist vazduh, široke plaže bez gužve i veoma prijatne noći. Ovo omiljeno i dugo skrivano letovalište Atinjana postaje sve popularnije iako je do pre samo nekoliko godina bilo rezervisano samo za domaće turiste i ponekog srpskog posetioca.

Pefki letovalište na ostrvu Evia za beg od gužve

Pefki se nalazi na severnoj obali ostrva Evija (Eubeja), trećem po veličini ostrvu u istočnom Mediteranu i drugom u Grčkoj. Pozicija ostrva je takva da zauzima jedan od ključnih pomorskih puteva Sredozemlja. Mondenski Skijatos se od Pefkija nalazi na svega sat vremena vožnje brodom, a za glavni grad Grčke – Atinu takođe se organizuje izlet. Pefki vas može očarati netaknutom prirodom, apsolutnim zelenilom i savršenim mirom. Ukoliko tražite beg od gužve, gradske vreve i urbanih letovališta, onda će vas ovo šarmantno mesto, koje se može obići za pola sata laganom šetnjom, u potpunosti opčiniti.

Pefki je okružen zelenilom, mahom četinarima koji obezbeđuju izuzetno svež vazduh i veoma prijatne noći, čak i u letnjim mesecima. Pefki nema noćne klubove i diskoteke koji rade do zore, te ako planirate noćne provode, ovde ih nećete naći. To ipak ne znači da Pefki nema šta da ponudi, naprotiv. Ovo mestašce ima sve što godi vašem srcu – od duge gradske plaže na kojoj skoro nikada nema gužve, do božanstvenih plaža u neposrednoj okolini, druženja sa gostoprimljivim Grcima i nezaboravnih izleta.

Pefki – autentično grčko letovalište

Tradicionalna grčka kuhinja, riblji specijaliteti i morski plodovi doprineće potpunom užitku u Pefkiju. Bogata je ponuda svežeg voća i povrća,  posebno ribe jer na kraju pristaništa svakog jutra uplovljavaju ribarski brodovi sa svežom ribom.

Pefki je idealan za strastvene ribolovce. Ukoliko ste ljubitelj ribljih jela, posetite riblji restoran Kapetanios u kom možete probati prave specijalitete. Na šetalištu se nalaze taverne, restorani, kafići i prodavnice, mada je prodavnica suvenira u ovom mestu znatno manje nego u ostalim grčkim primorskim gradovima. Slično je i sa marketima – u samom mestu postoji ih svega 2 -3 koji su sasvim pristojno opremljeni, ali na desetak kilometara od Pefkija nalazi se Lidl do kog se može otići i gradskim prevozom.  Taverne uglavnom ne rade tokom  dana – većina njih se otvara u kasnijim popodnevnim satima.

Grci su izuzetno ljubazni i predusretljivi, pa vam jezička barijera (budući da lokalno stanovništvo ne zna dobro engleski) neće predstavljati problem jer će se maksimalno potruditi da vam svoju ponudu približe. Uglavnom se prilagođavaju turistima iz Srbije – na šetalištu dominiraju meniji na srpskom jeziku. Svaka ulica vodi do šetališta i plaže, te je smeštaj stavka o kojoj ne treba brinuti budući da je praktično svaki apartman veoma blizu plaže. U Kafeu Galini koji se nalazi na šetalištu  u večernjim satima možete naći srpske vodiče koji vas mogu uputiti u sve što vas bude zanimalo. Pefki je divna destinacija za miran odmor u kom ćete osetiti pravi grčki duh i atmosferu.

Pefki – Foryou

U poslednjih nekoliko godina Pefki postaje popularna destinacija za turiste iz Srbije, pa tako možete pronaći veliki broj povoljnih aranžmana naše turističke agencije za ovo odredište. Od Halkide, glavnog grada Evije, Pefki je udaljen  115 km, a od Paralije je udaljen oko 150 km.

Plaže u Pefkiju na Eviji

Gradska plaža

Bilo da volite da se osamite, bilo da volite druženje, plaža u Pefkiju duga oko 4 km pružiće vam ono što vam je potrebno budući da je veoma prostrana. Na njoj skoro nikada nema veće gužve. Na obali mahom preovladava šljunak, ali kako budete ulazili u morsku vodu sve će manje biti šljunka. Voda je izrazito bistra, prijatna, a za sve ljubitelje čistog mora bez gužve plivanje će biti pravi ugođaj. Već posle desetak metara nakon ulaska u vodu, more postaje duboko.

Dve ležaljke i suncobran se mogu iznajmiti uglavnom uz naručeno piće po ceni od 2 do 2.5 evra, dok se u pojedinim kafićima dobijaju ukoliko se naruči piće u iznosu od 5 evraOkruženost zelenilom i pogled na planinske vence i stenebesprekorno čista voda bez meduza i odsustvo gužve, kako na obali tako i u vodi,  prijaće svima koji vole prirodni ambijent.

Gradska plaža u Pefkiju je uglavnom šljunkovita, ali u njegovoj blizini je mnogo peščanih plaža

Plaža Elinika

Gradskim autobusom za oko 3 evra možete doći do jedne od najlepših plaža na ostrvu Evija. Nalazi se na svega 18 km od Pefkija. Ukoliko rešite da do ove božanstvene plaže dođete autobusom, treba znati da, nakon što siđete, od stanice do same plaže postoji deo puta bez hlada koji treba prepešačiti. Ipak, kada se pred vama ukažu sve nijanse morske plave boje i fantastičan zaliv sa ostrvcetom u samom moru do kog možete da  doplivate, razumećete zašto je ta deonica od oko dvadesetak minuta hoda vredna truda. Mnogi turisti nekoliko puta tokom letovanja posećuju ovu plažu jer je užitak koji ona pruža nemerljiv!

Za razliku od gradske, plaža Elinika je izrazito peščana sa vrlo plitkom vodom. More je veoma toplo bez talasa!  Nedaleko od obale nalazi se malo ostrvce do kog se lako može doplivati, a na njemu je prelepa mala crkva koja upotpunjuje ovaj fenomenalni prirodni ambijent! Crkvica Svetog Nikole je zaštitni znak ove prelepe plaže. Najlepše je zaliv sagledati sa visine, pa se tako možete popeti do kafića koji se nalazi na uzvišici odmah iznad plaže. Sa njega se pruža pogled za pamćenje! Nikako ne treba da propustite da obiđete ovu, po oceni mnogih, najlepšu plažu u severnom delu Evije.

Elinika – divlja peščana plaža sa kristalno čistim morem – jedna je od najlepših na Eviji!

Plaža Agia Ana

Na pedesetak kilometara južno od Pefkija nalazi se jedna od najpopularnijih plaža sa zlatnim peskom – Agia Ana. I za nju je, kao i za većinu plaža na Eviji, karakteristična kristalno čista voda. Veoma je interesantna za posetioce jer, u odnosu na gradsku plažu, nudi raznovrsne sadržaje. Ukoliko volite uređenije plaže sa restoranima, prodavnicama, barovima i ležaljkama za iznajmljivanje, ovde ćete pronaći ono što vam je potrebno.

Ipak, ako poželite da se izdvojite i osamite, na ovoj plaži ćete i to moći  jer postoji deo obale sa gustom borovinom gde vam se pruža mogućnost uživanja daleko od gužve. Do ove plaže nema organizovanog prevoza, te je do nje moguće doći kolima.

Plaža Agiokampos

Ukoliko ste ljubitelj dugih i užih plaža bez gužve, onda ćete na ovoj plaži uživati. Tirkizno more i plitka voda odlike su ove plaže, te je ona naročito pogodna za porodice sa decom.

Ipak, s obzirom na to da se na njoj nalaze taverne, barovi i kafići, može biti veoma zanimljiva i za mlade.

Prednost ove plaže je što je relativno blizu Pefkija – nalazi se na oko 30 km udaljenosti.

Agios Vasilios

Ponuda plaža u neposrednoj blizini je velika, a ova će vam sasvim sigurno pogodovati ukoliko volite da ronite. Ni do nje nije organizovan gradski prevoz, te je možete posetiti ukoliko ste došli kolima. Nalazi se u nastavku plaže Agia Ana, na nekih 55 km južno od Pefkija. I ovo je jedna od prelepih peščanih plaža sa zlatnim peskom.

Pefki se dugo pamti i nosi u srcu. U odnosu na  ostala grčka ostrva, Evija je autentična, još neosvojena i podjednako lepa. Osim što vam pruža dugo sanjani mir i potpuni odmor daleko od gužve, podjednako je zgodna i za avanturiste, jer sa Pefkijem kao polaznom tačkom u prilici ste da je osvajate i istražujete.

Kada je pre samo nekoliko godina malo letovalište Pefki na ostrvu Evija postalo odredište srpskih turista, zauzelo je posebno mesto u njihovim srcima. Otuda ne čudi što mu se stalno vraćaju kao mestu u kom se ukrštaju mir i svežina, miris mora i savršeno čist vazduh, široke plaže bez gužve i veoma prijatne noći. Ovo omiljeno i dugo skrivano letovalište Atinjana postaje sve popularnije iako je do pre samo nekoliko godina bilo rezervisano samo za domaće turiste i ponekog srpskog posetioca. Pefki letovalište na ostrvu Evia za beg od gužve Pefki se nalazi na severnoj obali ostrva Evija (Eubeja), trećem po veličini ostrvu u istočnom Mediteranu i drugom u…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...