KONTAKT
Home » Grčka 4 U » Santorini

Santorini

Santorini ili Tira je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej. Santorini sa okolnim ostrvima čini jednu opštinu u okviru ovog okruga, ukupne površine 90,6 km². Ova opština uključije i tzv. Manja ostrva Santorinija – ostrvo Tirazija i nenaseljena ostrva: Nea Kameni, Palaja Kameni, Aspronizi i Kristijani. Santorini je jedno od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposećenijih ostrva u Grčkoj.

Ime ostrva je nastalo stastanjem latinski reči „Sveta Irena“ (lat. Saint Irene) u vreme mletačke vlasti nad ostrvom. Grčki naziv za ostrvo, Tira ili Fira, koristi se više među mesnim stanovništvo i u Grčkoj. Stariji nazivi za ostrvo Santorini su Stongili („Kružan“) i Kaliste („najlepši“).

Po podacima iz 2001. na ostrvu živi 13.670 ljudi. Ostrvo je podreljeno na opštinu Tira (12.440 stanovnika) i opštinu Oja (1.230 stanovnika, od kojih 268 živi na obližnjem ostrvu Terasija). Stanovništvo je etnički mešovito (Grci, Albanci, Bugari, Nemci), jer je većina autohtonog stanovništva emigrirala ka kontinentalnoj Grčkoj posle poslednje velike erupcije vulkana (1950. g.) i zemljotresa (1956. g.). U poslednjih 20 godina na ostrvu se obrazovana međunarodna zajednica u kojoj se mnogo koristi engleski jezik.

Šta obići?

Mnogima je dovoljno uživanje da sede na terasi i posmatraju brodove i jahte koji dolaze iz daljine, ali Santorini ima mnogo toga da ponudi. Drevna antička Tira je mesto gde su hramovi uzidani u litice.

Najpoznatije drevno blago Santorinija je slavni minojski grad Akrotiri, “sahranjen” ispod neverovatno tankog sloja vulkanskog pepela, ostavivši zidine i artifakte netaknutim. Izgleda da su stanovnici dobili upozorenje o erupciji i pobegli, ali lutanje raskopanim ulicama je malo uznemirujuće. To je definitivno grad duhova.

U blizini Akrotirija se nalaze neke od najlepših vinograda i vinarija u zemlji. Treba obratiti pažnju na neobično čuvanje nekih vina koja su smeštena u pećinama.

Vulkansko tlo Santorinija garantuje neobična kompleksna vina i sigurno je svako od njih veoma ukusno. Ne propustite slatki “Vinsanto”. Vinarije na Santoriniju su poznate po prostorijama za degustaciju i vinskim turama, a vinarija “Vulkan” ima muzej posvećen pravljenju vina i degustaciji.

Santorini – plaže

Na južnoj i jugoistočnoj strani ostrva se nalaze najpopularnije plaže od kojih je svaka na svoj način jedinstvena, zahvaljujući upravo svom vulkanskom poreklu, jer, zanimljive forme okoline, crni, beli i crveni pesak i blistavi kamenčići crne boje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Plaže na severu ostrva nude veću privatnost, budući da ih je teže uočiti sa glavnih puteva, pa su ih turisti, uglavnom parovi i porodice, tek nedavno počeli otkrivati.
Na jugo-istočnom delu se nalaze dobro opremljene plaže kao što su Monolitos, Avis i Kamari, gde su dostupni i mnogi dodatni sadržaji – radnje, restorani, hoteli, centri za vodene sportove.

Prekrasan spoj plavog mora i crnog peska, kratak je opis Perise i Perivolosa, najpoznatijih plaža Santorinija. Na samom jugu ostrva očekuju vas Crvena i Bela plaža, zatim Vlikada, koje su deo nezaboravnog pejzaža nastalog dugogodišnjom igrom vetra.

Venčanja na Santoriniju

Santorini je sve poznatiji i po velikom broju venčanja koja se tu organiziraju, budući da su bajkoviti zalasci sunca idealna scenografija za romantične duše.

Jedna od tradicionalnih atrakcija Santorinija je jahanje magaraca po strmim stepenicama i uskim uličicama ostrvskih naselja. Ono što većina ne zna kada sedne na magarca je da se ove mirne životinje kreću mnogo brže nego što se čini na prvi pogled.

Santorini ima aerodrom, ali je pravi doživljaj na ostrvo stići brodom i videti ga sa pučine, u punoj lepoti. Ukoliko dolazite nekim od večernjih feribota iz Soluna ili Atine, posle noći na brodu iskusićete prvo neopisiv izlazak sunca koje izranja direktno iz mora, a potom će vam se pred očima ukazati veličanstvena crna stena potpuno belog vrha. Ono što izdaleka izgleda kao snegom pokrivena planina, pretvoriće se posle desetak minuta u ostrvo čiji vrh krase  bele kikladske kućice i crkve s plavim kupolama, zbog kojih se razglednice iz ovog dela sveta izuzetno cene.

Popularna je rečenica da na prelepom Santoriniju, priča kaže, ima više vina nego vode, više magaraca nego ljudi i više crkava nego kuća.

Santorini ili Tira je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej. Santorini sa okolnim ostrvima čini jednu opštinu u okviru ovog okruga, ukupne površine 90,6 km². Ova opština uključije i tzv. Manja ostrva Santorinija - ostrvo Tirazija i nenaseljena ostrva: Nea Kameni, Palaja Kameni, Aspronizi i Kristijani. Santorini je jedno od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposećenijih ostrva u Grčkoj. Ime ostrva je nastalo stastanjem latinski reči "Sveta Irena" (lat. Saint Irene) u vreme mletačke vlasti nad ostrvom. Grčki naziv za ostrvo, Tira ili Fira, koristi se više među mesnim stanovništvo i…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
x

Proverite i...

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje

Najbolja ostrva Grčke za letovanje. Predstavljamo vam najbolja grčka ostrva za letovanje. Ovo je najbolje ...